Skip to main content
  • 30.04.2016.

Ibiza uvodi nove turističke poreze

Španjolsko Balearsko otočje, kao dom bijelog ibiškog pijeska, uvodi poreze na užitak.

 
Tlo koje neprekidno vibrira pod navalom valova iz zvučnika i s kojeg se svijetom diseminirao specifičan elektronički zvuk, od 1. srpnja uvodi ono što fino upakirano nazivaju "Održivi turistički porez".
 
Najveći otoci u mediteranskom arhipelagu upravo su Ibiza, Menorca i Mallorca koji će biti pogođeni porezom. Na cifru koju će turistički novčanici ostaviti nadležnima utjecat će nekoliko faktora kao što su duljina boravka i vrsta smještaja, gdje će posjetitelji plaćati od pola eura na noć, odsjedaju li u hostelima i kampovima, do 2 eura za one koji odsjedaju u finim hotelima i stanovima. Ostajete li duže od 8 noćenja porez će bit prepolovljen i vjerojatno ćete ga plaćati pri check in-u ili odjavi iz smještaja. Isto će vrijediti i izvan sezone za posjetioce od studenog do ožujka.

 
Ovo nije prvi puta da Ibiza pokušava sličan podhvat. Već 2002. Balearsko otočje pokušalo je implementirati porezne namete, no odluka je potrajala samo godinu dana. No kako veliki protok turista ostavlja posljedice i narušava samu ravnotežu otoka, porez se iznova uvodi kao sredstvo samoodržanja. Očekuje se priljev od dodatnih 80 milijuna eura godišnje koji će se usmjeriti prema "održivim turističkim inicijativama i očuvanju prirodnih lokaliteta" kako je navedeno u Diario De Ibiza. Porez se neće primjenjivati na određene grupe kao što su izbjeglice, osobe s zdravstvenim problemima i osobe koje dolaze iz religijskih razloga.
 
Nekoliko eura za onoga tko je u mentalnom okviru odmora na prekrasnom otoku ne znači baš puno, ali kumulativni učinak milijuna, pod uvjetom da zaista budu usmjereni na pravo mjesto, pomogli bi očuvanju otoka koji pruža toliko zadovoljstva i svakako su dobra i nužna ideja. Ako znaš koje ti je najveće blago, čuvaš ga i za nešto više od instant profita i "ide dok ide" mentaliteta.
 
brejcha 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 2