Skip to main content
  • 2.05.2007.

Idete li na riječki Krik Festival?

Udruga mladih akcija u suradnji sa još nekoliko udruga mladih iz Rijeke organizira drugi po redu kRIk festival. Finale i završni dan kRIk Festivala 2007. održat će se 04. svibnja 2007. godine istovremeno u klubovima Palach i Stereo. kRIk parti ugostiti će najkvalitetnija imena elektronske glazbe sa područja Primorsko-goranske županije i održat će se u klubu Stereo sa početkom u 22:00h. 

Piše: 

Sviraju Crazy Lemon, Mark Ash, Chromidome, Okmanow, Pille, VJ Aiko. Dok će se kRIk koncert sa najboljim mladim rock grupama održati u klubu Palach sa početkom u 21:00h. Osnovna zamisao kRIka je bila da se programi elektronske i rock glazbe odvijaju simultano na dvije pozornice ali zatvoreni prostor koji pruža takve mogućnosti u ovim terminima bilo je nemoguće pronaći pa je koncert podijeljen na dva kluba.

Skraćenica kRIk izvedena je iz punog imena festivala koje glasi Festival „Kreativnost RIječke Kulture“ i zamišljen je kao događaj koji se odvija jednom godišnje i koji okuplja čim više različitih smjerova kulture mladih sa naglaskom da svi sudionici festivala moraju biti mladi umjetnici iz Rijeke ili Primorsko-goranske županije. Festival je u prvom izdanju organizirala samostalno Udruga mladih „Akcija“ dok je u drugom izdanju ostvarena suradnja sa još nekoliko udruga a ponajviše sa udrugom mladih „Nešto novo“, te klubovima bOOka, Palach i Stereo kao i trenutno najpoznatijim mladim riječkim umjetnicima.

Udruga mladih Akcija je uspješno organizirala Festival KriK – Kreativnost Riječke Kulture 2005. godine na kojem je nastupilo petnaest mladih glazbenih sastava te deset DJ-a. Svi izvođači bili su iz Primorsko-goranske županije, a program je izvođen simultano na dvije pozornice a trajao je čak dvanaest sati. Festival je u samo jednoj večeri uz konkurenciju Jazz festivala i koncert renomirane zagrebačke skupine Pips, Chips & Video Clips okupio veliki broj (1000) posjetitelja sa naglaskom da je održan u četvrtak pa je velik broj srednjoškolaca i radnih mladih ljudi propustio događanje zbog obaveza koje su ih očekivale ujutro. Odlučeno je da zbog dobrih iskustava i izvođača i publike kRIk postane tradicionalan festival sa tendencijom širenja.

Zbog nedostatka sredstava kRIk 2006. nije održan jer je Upravni odbor Udruge mladih „Akcija“ odlučio da je bolje ne raditi festival loše kvalitete i vrlo ograničenog budžeta samo da bi se održao tako da su sredstva predviđena za kRIk 2006. preusmjerena za kRIk 2007. čime je ovogodišnji festival dobio mogućnost da bude prepun programa i da ostvari trajanje od punih mjesec dana.

Na samom početku kRIk festivala biti će održano DJ Natjecanje koje će okupiti sve mlade DJ-e iz Primorsko goranske županije. Otvorenje kRIk festivala rezervirano je za DJ Radionicu koja će se održati 31. ožujka 2007. u klubu bOOka. Svrha radionice je upoznavanje mladih DJ-a koji se prijave na DJ Natjecanje sa najmodernijom opremom predviđenom za korištenje na samom natjecanju. DJ Natjecanje biti će održano 07. travnja u klubu Palach. Pobjednik natjecanja osvaja dvokanalni mixer koji poklanja sponzor natjecanja YAMAHA Centar Rijeka, te također i nastup u klubu Stereo sa već renomiranim imenima hrvatske scene elektronske glazbe.

Uz glazbene događaje koji iziskuju najveće troškove i najviši stupanj organizacije, u sklopu ovogodišnjeg kRIk Festivala biti će organizirani i slijedeći eventi:

–    graffitti radionica – najkvalitetniji riječki grafiti crtači podučavat će zainteresirane mlade tehnikama crtanja sprejem
–    revija amaterskog filma- prikazivat će se amaterski video-uradci mladih autora sa područja Primorsko-goranske županije
–    Predstavljanje knjige, trailera i soundracka nove knjige mladog riječkog autora Zorana Krušvara
–    Tribina o ljudskim pravima, te Tribina o kulturi mladih u Primorsko-goranskoj županiji
–    Književne večeri – mladi riječki glumci čitati će radove mladih riječkih pisaca
–    Večer stand-up komedije

Mladi su najaktivnija dobna skupina s obzirom na količinu energije i slobodnog vremena koje imaju na raspolaganju. Međutim mladi svoje slobodno vrijeme najčešće ne koriste na kreativan način. Glavnina problema je što mladi nemaju adekvatan prostor gdje se mogu izraziti i svoja postignuća predstaviti. Sa druge strane mladi su u konstantnoj potrazi za sadržajima kojima bi ispunili svoje slobodno vrijeme. Međutim osim glazbe u ugostiteljskim objektima ponuda drugih oblika sadržaja je svedena na minimum. Stoga je potrebno osmisliti sadržaj koji će sa jedne strane mladima ponuditi priliku da se kreativno izraze i predstave svoja djela a sa druge strane mladima ponuditi sadržaj gdje će moći provesti svoje vrijeme i imati priliku uključiti se u stvaranje novog sadržaja. Nedostatak društvenog sadržaja mlade ljude vodi u apatiju, te najčešće alkohol i teže opijate pa je i Festival Krik jedan pokušaj odvraćanja mladih sa štetnih navika i poticanje njihovog kreativnog rada.

Festival je organiziran kako bi ohrabrio i potaknuo mlade na kreativno izražavanje i uključivanje u slične projekte s ciljem razvoja njihovih kreativnih sposobnosti. Tim putem mladi dobivaju priliku da iskoriste svoju energiju na kreativan način. Povećanjem njihovog interesa za ovakvim sadržajem dolazi i do pozitivnog odjeka u javnosti i širenja sličnih inicijativa i ponude sadržaja od strane poslovnih subjekata.

Kako bi došlo do razvoja prepoznatljivosti i kvalitete udruga će  nastaviti suradnju sa mladim umjetnicima i lokalnim vlastima. Sredstva ostvarena prodajom ulaznica iskoristiti će se za održavanje sličnog festivala sljedeće godine. Tim putem će se osigurati stalni poticaj mladima za kreativno izražavanje i sudjelovanje te osigurati kontinuitet ponude kulturnih sadržaja usmjerenih ka mladima.

sonus 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 2