Skip to main content
  • 25.04.2018.

James Holden & The Animal Spirts raspakirali trance u duhovni jazz

Kada vi spomenete Dimensions festival 2018, mi odgovaramo James Holden & The Animal Spirits.

Piše: 

Kada pričamo o sceni Velike Britanije mnogi će izgovoriti brojna velika imena koja čine kralježnicu tamošnje elektroničke glazbe, dok će im naš današnji pasti u drugi, pa čak vjerojatno i u treći plan. Možda i odgovor leži u tome jer za njega se sve nekako kasnije u životu počelo odvijati. Odrastao u Leicesteru, ali bez nekog prevelikog znanja o glazbi onoj bivšoj koja bi mu mogla bi biti inspiracija. Kao što je pop glazba 80-ih početak 90-ih.

Pričamo o James Holdenu, gospodinu koji prve korake na plesnoj glazbi odrađuje usmjeren prema trance-u/progressive-u. Svoj prvi hit 'Horizons' napravio je na freeware software-u Buzz. No, dok se on u karijeri razvijao i konstruirao sve ono što danas predstavlja i jest, pa tako i hvaljeni album 'The Idiots are Winning' iz 2006., u nedavnoj prošlosti oformio je bend The Animal Spirits. Uz James Holdena ovaj friški projekt čine još Marcus Hamblett, Liza Bec, Lascelle Gordon, Etienne Jaumet i Tom Page.

Ne radi se samo u skupu različitih glazbenika sakupljenih u cjelinu, već i o životnim prijateljima koji su odlučili svaki svoju ideju pretvoriti u nešto magično. Taj magični trzaj dogodio se kroz prošlogodišnji album 'The Animal Spirits'. Za njih možda i neobičan moment bil su trenuci što su misli u isto vrijeme fokusirali prema izradi albuma, kao i što su nasluhivali što ime tamo kući sprema po pitanju Brexita.

Album je bio je najveći projekt koji je James Holden uzeo u svoje ruke. Godinama je bio vezan za samostalno stvaralaštvo, očima uperenih u kompjutor, pazeći i najsitniji detalj. I onda je trebalo snimiti produkciju sa preostalih 5 ljudi. No ispalo je van svih očekivanja.

Sama ideja je ostaviti tehnologiju po strani, bez mogućnosti prepravka i kontroliranja svakog aspekta koji iz njih izađe. The Animal Spirits u samoj svojoj izradnji vratit će vas desetljećima unatrag. Snimljen je u jednom šusu, što može biti i teška prepreka, ali za vrsne umjetnike to je samo potvrda da posao koji rade, odrađuju odlično.

Rezultat je za sve oduševljujuć, melodičan i intezivan, identično kako je glava projekta James Holden sve i zamislila. Uz podlogu elektronike album se dijeli kako na jazz tako i na post rock. Divergentni pokreti kroz strpljenje, prostor i spontanost otkrivaju ljepote glazbene filtracije.

I dok ih u sljedećim mjesecima put vodi do velikih festivala poput Primavere, Dekmantela, Nuits Sonores pa čak i Ozore, zaustavit će se i u Puli te nastupiti na Dimensions festivalu. Tvrđava Punta Christo od 30. kolovoza do 2. rujna postaje raj za ljubitelje elektroničkog zvuka.
 

Regionalne ulaznice za Dimensions 2018

Opening koncert Dimensions 2018

>Prati Dimensions virtualno<
[FB]
[TW]
[YT]

[Dimensions Recordings]


Uz danski techno kolač plovite kroz sedme dimenzije

 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2