Skip to main content
  • Jean Michel Jarre
  • 28.12.2010.

Jean Michel Jarre dobio nagradu za životno djelo

Pionir elektronske glazbe iz Francuske rođen daleke 1948.g., kompozitor, performer, glazbenih producent i u svojoj 62. godini ne prestaje sa audio vizualnim iznenađenjima.

Piše: 

Naslovna foto

Jean Michel Jarre

 

Jarre i dalje eksperimentira, poigrava se glazbom, instrumentima, prostorima. Kad kažemo “pionir” smatramo ga začetnikom elektronske glazbe, synthpopa, ambientala i svih novijih žanrova. Posljednjih nekoliko desetljeća otišao je na višu razinu za razliku od klasičnih nastupa pa njegov team uspješno organizira glazbene spektakle na otvorenom koji su glazbeno povezani s vizualnim eksperimentima. Tako svako svjetlo, laser i vatromet imaju svoju priču tijekom nastupa Jean Michel Jarrea.

Svoj prvi komercijalni uspjeh imao je prije nešto više od 30 godina s albumom Oxygene (1976.g.). To remek djelo snimljeno u vlastitom kućnom studiju Jarre je prodao u 12 miljuna primjeraka. Dvije godine poslije izlazi Équinoxe a 1979 Jarre svira pred milijun posjetitelja u francuskoj na lokaciji “Place de la Concorde”.

Ulazak u novi milenij dočekao je svirajući u pustinji, točnije na egipatskim piramidama a kad su šeici u pitanju njima nije bio problem platiti produkciju koja je izašla nekoliko miljuna Eura.

I u 2010.g. Jean Michel Jarre je prezentirao publici diljem svijeta svoje posebno kreirane “live” nastupe. Prošao je 70 koncerata u 18 država i nastupio pred 500,000 ljudi.  U našoj okolici mogli ste ga slušati prije 2 godine nastupivši pred auditorijima u Ljubljani i Beogradu. Recenzija i fotografije s tog spektakla su na dnu ovog članka.

Ni ova godina nije prošla a da začetnik elektronskog zvuka ne primi neko priznanje. U lipnju 2010.g. dobio je nagradu za životno djelo “Mojo Lifetime Achievement Award”, što je prvo takvo priznanje uopće za nekog francuskog umjetnika u povijesti. Ovom nagradom pridružio se listi slavnih poput Yoko Ono, David Gilmour, The Stooges itd. U prilogu je video.

Krajem studenoga ove godine francuska organizacija SACEM iz Pariza ala mu je Grand Prix za elektronsku glazbu. Video

Ovu specijalnu godinu pamtit ćemo po nekoliko ekstravagantnih nastupa. Dva koncerta koje je francuski pionir održao u ožujku snimani su u 3D tehnologiji kamerama koje je James Cameron koristio za snimanje filma Avatar. 10 listopada njegov nastup iz londonske O2 arene prenosilo se uživo putem interneta a zabilježena je brojka od 100,000 posjetitelja koji su pratili ovaj glazbeni događaj. Evo dijelova toga nastupa.

U 2011.g. ugovoreni su već nastupi po Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj a poslije toga kreće put Amerike i Azije. Produkcijski ovaj čovjek nam ima još mnogo toga za reći, a prvi materijali radnog naziva “Memories & Rarities” stižu vrlo brzo. Nakon toga ponovno planira ući u studio te raditi na svježoj produkciji.

Klanjamo se ovakvoj volji i želji za elektronskim uzdizanjem u šezdeset i nekoj..

 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2