Skip to main content
  • 19.03.2023.

Kako elektronička glazba i jazz idu zajedno, otkrivamo uz Tapan

Kada se dugogodišnji akteri beogradske klupske scene uhvate autorskog rada, dobijemo jedinstvene autorske materijale

Piše: 

TAPAN je produkcijski duo iz Beograda koji je nastao od Nebojše Bogdanovića i Gorana Simonoskog. Još od 90-ih godina, Bogdanović i Simonoski aktivni su na beogradskoj klupskoj sceni.

Nebojšu Bogdanovića poznajemo kao rezidenta kluba 20/44, a Gorana Simonoskog kao čovjeka koji je stajao iza Belegrade yard Sound Systema, Piece of Shh i kreatora brojne muzike za kazališne predstave.

2015. iskusni producenti udružuju snage i kreiraju TAPAN koji nije obični elektronički projekt, već puno veći projekt koji je prešao tradicionalne žanrovske granice. Svojom glazbom spajaju elektroničku glazbu s jazz improvizacijom te zvuke orijenta. “Simu” i “Schwabu” na nastupima prate saksofonist Jamal Al Kiswani te perkusionist Feđa Franklin. No njihova suradnja konstantno se širi i na druge lokalne i međunarodne instrumentaliste

Njihov debitantski album “Europa” osmišljen je kao dvostruki LP, a objavljen je krajem 2017. Kroz njega se održava atmosfera razočaranja te neizvjesnosti o budućnosti Europe, ali i svijeta. Osim LP-a, TAPAN od 2015. niže brojne EP-jeve, a posljednje izdanje je njihov drugi album “Novi Svet” koji je objavljen na jesen prošle godine.

Što se tiče njihovih nastupa uživo, oni se kreću između slobodnih improvizacija i interpretacije autorskih pjesmama. Kroz nastupe pružaju i jedan spoj te fuziju tradicionalnih instrumenata sa suvremenom elektroničkom i glazbenom produkcijom.

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop