Skip to main content
  • alt
  • 6.12.2014.

Korisnici odvukli Apple na sud – nastavak iPod sage

I najbolje jabuke ponekad imaju nekog crvića. Ovoga puta ova digitalna jabuka je pretjerala i korisnici iTunesa su tvrtku doveli pred sučev batić.

 
Što se to dogodilo? Čini se da se Apple odlučio boriti protiv konkurencije tako da je od 2007. nadalje na iPodima korisnika jednostavno obriše sve trake koje nisu kupljenje putem iTunesa. 
 
Ova tužba proteže se već neko vrijeme i ako je Apple izgubi mogao bi biti lakši za 350 milijuna $. NIje još u potpunosti jasno je li istina da su se na ovaj način samo branili od hakiranja ili je to pak bila aktivna politika kojom bi se ugušile konkurentske tvrtke monopolom na tržištu. 

alt

 
Kada bi na vašem iPodu lista došla na pjesmu koja nije kupljena putem iTuensa pokazala bi se greška i iPod bi se vratio na tvorničke postavke bez svih traka koje ste kupili drugdje.
 
Steve Jobs je u poslijednjim mjesecima prije smrti svjedočio kako je Apple imao stroge ugovore s izvođačima koji bi prilikom njihova kršenja mogli biti povučeni svake sekunde i ovo je postao primarni narativ kojim se tvrtka brani već neko vrijeme.
 
Sugerirali su da su kako bi se obranili od hakera koji su neprestano napadali morali učiniti sigurnost “pokretnom metom” i onemogućiti pristup bilo kakvom drugom softwareu osim iTunesa. Tvrtke poput RealNetworks i Navio Systems koje su se  pokušavale probiti na tržištu okarakterizirane su kao “kolateralna šteta” ove borbe.
 
No prije samo nekoliko dana podpretsjednik iTunes inžinjeringa u Appleu, Jeff Robbin,  na novom svjedočenju zagovarao je upravo suprotno, a to je kako su baš ovakve tvrtke agresivno pokušavale promijeniti način funkcioniranja Appleovog sofwarea, nagovarajući posjednike iPoda da automatski pokrenu njihov software zaobilazeći Appleov na uređaju koji su oni izradili.

alt

 
Ipak, tužitelji i dalje smatraju da je razlog ovome bio pokušaj monopola nad tržištem mp3 i online glazbe dok se Apple brani time da su i u Microsoftu pokušali načinit software koji bi funkcionirao s uplitanjem treće stranke i naposlijetku odustali i također prihvatili zatvoreni sustav.
 
Svjedočio je i Appleov direktor osiguranja Augustin Farrugia koji je naveo kao je prisustvo fileova koji nisu skinuti sa iTunesa otvaralo vrata hakerima kao što su DVD Jon i Requiem, a ne informiranje javnosti o ovom koraku objasnio je time da “korisnicima ne treba davati previše informacija… kako ih to ne bi zbunilo”.
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk