Skip to main content
  • 24.03.2023.

Kwaaka Afrobeat – istraživanje afričke kulture stvarajući plesnu glazbu

Doživite zvukove Afrike u lijepoj našoj

Piše: 


Kwaaka Afrobeat je prvi hrvatski afrobeat sastav osnovan 2020. koji je inspiriran afrobeat glazbom koju izvode u izvornom stilu, baš kako su je stvarali njegovi tvorci. Kolektiv trenutno broji 17 istaknutih glazbenika sa zagrebačke scene koje spaja zajednički cilj – istraživanje afričke kulture stvarajući plesnu glazbu.

Glazbeni repertoar Kwaaka Afrobeata obuhvaća skladbe Fele Kutija, Tonyja Allena, Fatoumate Diawarre, Seana Kutija i mnogih drugih. Koncerti benda donose izvornu afričku glazbu koju spajaju s raznim world music utjecajima što rezultira energičnim i plesnim performansom.

Prije i poslije svakog Kwaaka Afrobeats koncerta glazbu vrte DJ-evi koji se pronalaze u world, afrobeat i funk zvuku. Jedno ime koje se često može uhvatiti uz Kwaaka Afrobeats je Leo Hekman poznatiji kao DJ D-Gree koji je i sam član kolektiva.

Afrobeat je kombinacija tradicionalne afričke glazbe, jazza i funka. Žanr se razvio u kasnim 1960-ima u Nigeriji od strane Fele Kutija i bubnjara Tonyja Allena koji su u to vrijeme eksperimentirali s tadašnjom različitom suvremenom glazbom. Najpoznatiji afrobeat umjetnik je jedan od njegovih tvoraca Fela Kuti, koji je i sam skovao termin afrobeat te definirao glazbene odrednice žanra. Karakteristike afrobeata su veliki bendovi, energija, ponavljanje, improvizacija i kombinacija žanrova.

Članovi Kwaaka Afrobeata su:

Marino Vinja – bas

Danijel Kadijević – bubnjevi

Krešimir Oreški – udaraljke

Mario Penton Hernandez – udaraljke

Davor Zanoški – klavijature

Luka Čapeta – gitara

Erol Zejnilović – gitara

Zvonimir Bajević – truba

Igor Pavlica – truba

Mak Murtić – saksofon

Vojkan Jocić – saksofon

Ana Kovačić – saksofon

Ivan Marincel – trombon

Jurica Rukljić – trombon, tuba

Nancy Abdel Sakhi – vokal

Jelena Galić – vokal

Biljana Butković – vokal, udaraljke

Večeras od 22h u sklopu rođendanskog vikenda Petog Kupea poslušajte Kwaaka Afrobeat. Prije i poslije koncerta glazbu vrte naši poznati world/afrobeat/funk selektori D-Gree i Hvala Sven.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2