Skip to main content
  • 31.03.2023.

M-Run – jedan od brojnih projekata talentiranog Maria Matakovića

Profesionalni studijski audio i mastering inženjer kada ne radi glazbu za televizijske reklame, medijski ili marketinški sadržaj – producira glazbu koja ga je odvela svugdje po svijetu

Piše: 


Mario Matković poznatiji kao M-Run istaknuti je hrvatski DJ i producent koji se elektroničkom glazbom bavi već 25 godina. Svoje prvo izdanje je imao s 17 godina pod pseudonimom MOKK, a objavljeno je kao maxi single od pjesme trake na vinilu za Balloonia Records.

Kroz godine M-Run je svoj psytrance zvuk prezentirao diljem svijeta, ali svoje mjesto pod suncem je našao u Izraelu gdje je redoviti gost više puta godišnje na raznim lokacijama. Setove M-Runa se moglo uhvatiti naravno i na području Hrvatske i Srbije, ali i ostatka Europe u državama poput Portugala, Belgije, Njemačke i Švicarske.

Smatra se sretnim jer nakon 25 godina aktivnosti na sceni ima priliku raditi, surađivati i nastupati sa svojim uzorima iz mladosti koji su ga prvobitno inspirirali da se krene baviti glazbom. Jedan od DJ-eva i producenata s kojim se često susreće na svjetskim pozornicama je Japanac Tsuyoshi Suzuki koji je i vlasnik etikete Matsuri Digital na kojoj M-Run objavljuje svoje trake. Legendarni Japanac dolazi u Hrvatsku, a prigodom njegovog posjeta Zagrebu, M-Run će snimiti bubnjeve za novi materijal njegovog benda Prana.

Da voli ono što radi možemo vidjeti kroz M-Runove nastupe, a karakteriziraju ga vesele plesne atmosfere i osmijesi koje uvijek izmami svojim setovima. Istaknuo nam je da iz 2022. izdvaja svoj nastup na Huga Buga festivalu u Izraelu.

Posljednjih godina važno je istaknuti njegov rad iz 2022. kada je M-Run je odradio niz Live Sessions prijenosa iz studija na kojima je snimao, izvodio i odsvirao trake u jednom takeu. Osam traka napravljenih live je kompletirano u drugi studijski album simbolično nazvan “Live Sessions Album”, koji je objavljen na belgijskom Cronomi Recordsu.

Prošla godina M-Runa je obilježena izdanjem na spomenutom legendarnom japanskom labelu gdje se našla kompilacija kanadskog DJ-a Marka Aneleyja – DJ Solitarea. Kompilacija kanadskog DJ-a imala je devet traka, među kojima i M-Runovu “Emotional Encoder”, koja je zavrijedila i nominaciju za nagradu Ambasador u kategoriji Goa/Psy izdanje godine.

2023. za M-Runa i ljubitelje njegovog zvuka donosi pregršt noviteta. Kako nam otkriva obradio je mnoge poznate psytrance izvođače poput Astral Projectiona, X Dream, Total Eclipsea i druge, treći album je spreman kao i još neke suradnje i izdanja.

Što se tiče njegovih nastupa za ovu godinu, M-Runa nam je natuknuo da će nastupiti na jednom od najvećih psytrance festivala, ali više informacija o tome uskoro.

Na pitanje o budućnosti i planovima, M-Run nam otkriva kako ima eklektičan pristup glazbi te da će više pažnje dati i svojim drugim projektima jer ga privlače razni žanrovi.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2