Skip to main content
  • 13.01.2017.

Manchesterski Sankeys će biti prenamijenjen u stambenu zgradu?!

RIP Sankeys! Ovo je jedini prikladni početak izvještaja o još jednoj paloj žrtvi gentrifikacije, birokracije i kapitalizma koji frče brk i gazi preko leševa plesača i kulture da bi trpao u vječno novca gladno ždrijelo.

 
Društveno uređenje poput kapitalizma ne može se zasititi…. nikada. Uvijek postoji još koje se treba konzumirati, razlomiti i prodati po najvećoj mogućoj cijeni koju tržište može podnijeti. Ovakve prakse se šire logikom tumora, bez obzira na to što unište putem. Jedina misija je tako i tako rast radi rasta samog skroz dok ne ubiješ organizam koji ti rast omogućava, ali se tada kao najezda skakavaca samo preseliš na naredno polje i kreneš iznova.

 
Mančesterski Sankeys tako je u tužnoj šokiranoj objavi najavio svoje zatvaranje. Klub u kojem su zasvirali svi od Chemichal Brothersa preko Daft Punka i Dannyja Tenaglie pa do Todda Terryja, koji se preko 20 godina trudio ponuditi najbolje noću underground glazbe uz vrhunski sound sistem, vizualno iskustvo i produkcije zatvara vrata nakon što je prostor zgrade Beehive Mill kupio građevinski konglomerat koji ga planira pretvoriti u stambenu zgradu. Manchester Evening News je prenio: "Osoblje Beehive Mill zgrade noćnoga kluba u Ancoatsu saznalo je danas zajedno s promotorima i umjetnicima koji su ovoga vikenda trebali održati evente."

 
Glava Radius Securitya, tvrtke koju je unajmio japanski vlasnik Sankeysa kako bi vodila klub, glasi: "Postalo je jasno da razlozi zašto agenti za raspolaganje nekretninama nisu izdali novi ugovor leži u činjenici da je čitava zgrada prodana rezidencijalnom zemljišnom developeru koji je planira pretvoriti u stanove. U ime svih direktora i menadžment teama možete li molim vas ovu poruku proslijediti svima kojih se tiče i ispričati se za ovako naglu promjenu okolnosti."
 
Na Savills stranici s nekretninama prostor je opisan kao "uzbudljiva development prilika u srcu Ancoatsa [ …] u pozitivnim pred-prijavnim pregovorima s manchesterskim gradskim vijećem".

 
Ovo je kraj za klub koji se u Manchesteru otvorio kao Sankeys Soap 1994. i nakon kratkog zatvaranja 1998. iznova otvorio vrata 2000. pod vodstvom poslovnih partnera Davida Vincenta i Sache Lord-Marchionnea. Sankeys brand je dom našao i na ulicama Ibize i Tokya i nedavno u Londonu s Sankeys East lokacijom koja će se otvoriti krajem mjeseca siječnja. Mančesterski Sankeys nakon ovog propadanja tla pod nogama odlučio je odraditi vikend evente koji će biti relocirani, a na Twitteru su samo ostavili kratku poruku i zahvalu svima koji su plesali i voljeli s objašnjenjem kako bi detalji trebali uslijediti danas. Tužan i neljubazan kraj za klub koji je dao toliko godina generacijama.
 

 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2