Skip to main content
  • mdma
  • 29.12.2012.

MDMA učinkovito liječi PTSP

Nije mala stvar kad ugledni časopis Journal of Psychopharmacology objavi da ilegalna droga poznatija kao ecstazy smanjuje simptome posttraumatskog stresa i to još potvrdi portal Guardian.

Naslovna foto

mdma

Još jednom se dokazalo da ilegalne droge mogu biti učinkovito sredstvo u medicini. Ecstasy se naime prije nego je zabranjen koristio u psihotrerapijskim tretmanima, jer smanjuje strah koji je kod oboljelih od PTSP-a u velikoj mjeri prisutan.

Prema posljednjem istraživanju stručnjaci su ispitali stanje 12 pacijenata izvorne studije šest godina nakon tretmana. Analiza je utvrdila da su kod svih ispitanika koji su konzumirali ecstasy simptomi bolesti ostali smanjeni, da oni nisu nastavili s konzumacijom droga te da im nisu oštećeni pamćenje i koncentracija.

ecstazy

U izvornom istraživanju sudionici su dobivali MDMA najviše tri puta tako da se djelovanje droge moglo nadzirati, a trajnije štetne nuspojave nisu se očekivale. Svi dobrovoljci regrutirani su iz redova pacijenata koji neuspješno liječeni konvencionalnim metodama. U obje skupine, kako u onoj koja je uzimala MDMA, tako i u onoj koja nije, zabilježena su poboljšanja, međutim, ona su bila veća u skupini koja je liječena i drogom.

Nova studija pokazala je da su ona kod većine sudionika ostala prisutna čak i tri godine nakon terapije MDMA-om. Kod dvoje pacijenata došlo je do povratka bolesti.

Oboljeli od PTSP-a trenutno se liječe uobičajenim antidepresivima i psihoterapijom. Ova terapija je najbolje što liječnici imaju trenutno na raspolaganju, međutim, ni ona nije dovoljno učinkovita.

Ipak s obzirom na nuspojave kao što su depresija i tjeskoba, ukoliko se prekomjereno uzima ova droga liječnici su pretpostavljamo zamislili dugotrajne tretmane ecstasyjem u vrlo kontroliranim uvjetima, a opet oporavak nije siguran. Bez obzira što nam ova studija nekako kontradiktorno zvuči, sjetimo se samo koliko je morfij opasniji od MDMA pa se svejedno koristi u medicini.

mdma

Izvor: T-portal.hr

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2