Skip to main content
  • 29.09.2006.

Microsoft Zune konkurira Apple iPod playeru

Prije nekoliko dana Microsoft je objavio prve slike svog digitalnog audio playera pod imenom Zune, sa ciljem postizanja podjele tržišta sa svojim najvećim konkurentom Apple-om. Zune ima hard disk od 30 gb, nudi i audio i video playback na ekranu koji je za pola inča veći od iPod-ovog. 

Piše: 

Ostale inovacije uključuju FM radio i Wifi konekciju, što omogućava korisnicima da, osim muzike, dijele i ostale podatke bez povezivanja kablovima. Slično iPod-ovom poslovnom modelu, Microsoft će nuditi muziku preko posebne download prodavaonice. Zune marketplace, kako će se zvati ova web-prodavnica, kao inovaciju nudi opciju pretplate, ali ni jedan ni drugi i dalje ne nude podršku za manje poznate hi-rez audio formate kao što je Ogg Vorbis. Teško je predvidjeti uspjeh Zune-a, budući da ni Apple ne sjedi prekriženih ruku.

Prošlotjedna najava novog modela iPod-a sa 80 gb hard diska, poboljšanom maskom od aluminija, u kombinaciji sa novom iTunes filmskom prodavaonicom i novim verzijama softvera će sigurno privući nove korisnike, sa udobnim udjelom na tržištu od oko 75% u prošlih nekoliko mjeseci.

Što se tiče ponuđenih opcija, Zune prelazi iPod, ali iPod-ov pristup korisnicima je prednost koju je teško pobjediti. Sa cijenom Zune-a od 30 gb koja je za 50 dolara veća od njegovog iPod-ovog ekvivalenta od 30 gb, i 50 dolara niža od modela sa 80 gb, Zune-ove ekstra opcije se stavljaju pod ozbiljan znak pitanja. Osim toga, postojeći korisnici iTunes muzičke prodavaonice ne mogu puštati glazbu koju već imaju na Microsoft-ovom novom portable playeru, što je ozbiljna prepreka za prelazak. Međutim, i pored toga, kao što je zvaničnik iz Redmond-ovog softverskog giganta rekao, bitka za vodeći digitalni audio player zahtjeva vrijeme i novac, što je Microsoft spreman uložiti. Pogotovo što se nove najave očekuju početkom slijedeće godine, korisnici će vjerojatno izvući najveću korist iz trke oba američka kompjuterska giganta.

Izvor: www.happynovisad.co.yu

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2