Skip to main content
  • 3.04.2013.

Ministarstvo popustilo: Festivali ostaju u Hrvatskoj

Nakon što su se glazbenici digli na noge, Ministarstvo financija razmišlja o tome da se ipak smanji stopa PDV-a na ulaznice.

Piše: 


"To je za sada do nas došlo kao neformalna informacija, da se o tome ozbiljno razgovara, rade se nekakvi izračuni. Koliko shvaćam, sad je zaključeno da se napravi taj iskorak naročito zbog toga što je praksa u Europskoj uniji da te ulaznice za koncerte budu u povlaštenoj kategoriji zajedno s, recimo, kino ulaznicama", rekao je savjetnik Hrvatske glazbene unije Paolo Sfeci.

Prema informacijama koje ima HGU Ministarstvo financija razmišlja o smanjenju PDV-a na koncertne ulaznice na stopu od 10% što je još uvijek više od one koju traže glazbenici i glazbeni promotori. Prošlog su tjedna nakon INmusic festival u javnost izašli i organizatori Outlooka i Dimensionsa u Puli koji su najavili preseljenje u Sloveniju.
{youtube}f0qNndLf_HU{/youtube}

"Prva, opet ponavljam neformalna, informacija koju smo dobili je da se razmišlja da to bude 10%. Mi pokušavamo i dalje, također neformalno, inzistirati da to bude 5% jer ne znamo za nijednu državu u Europi u kojoj su različite stope za kino i koncerte", kaže Sfeci koji se ipak nada da će na kraju biti 5, a ne 10%.

"Čini mi se da je puno veća tih 5% razlika za nas, nego za Ministarstvo financija. Kada oni završe s izračunima, gotovo sam siguran da će se složiti s tim"

Novi zakon stupa na snagu 1. srpnja, a Sfeci očekuje da će biti donesen idući mjesec.

Izvor: Antena Zagreb

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2