Skip to main content
  • 4.11.2010.

Mr. Scruff nije uznemiren najavama o povlačenju gramofona

Iako je Panasonic najavio prestanak proizvodnje slavnih gramofona MK2, Mr. Scruff smatra da nema razloga panici.

Piše: 

"Malo sam skeptičan zbog objave koju su objavili svi mediji. To se događalo i prije da Panasonic pošalje sličan dopis. Tako se stvara panika među glazbenicima, pa ljudi panično kupuju gramofone a na kraju se ništa bitnije neće dogoditi s njima.

U slučaju da su njihove riječi točne ne vjerujem da će ova vijest ikoga uzdrmati. Na svijetu postoji veliki broj gramofona Technics a sami po sebi jako dugo traju. Ako netko kupi Technics ovaj tjedan, velika je vjerojatnost da će isti gramofon normalno funkcionirati i u dalekoj budućnosti. Technics-ov MK2 stroj je važan dio modernog DJ-inga u prošlosti, no tu su i drugi proizvođači koji su svoju tehniku uspjeli približiti Panasonicu.

Ista priča je i s vinylima i njihovom nestanku. Već se od kasnih 80-tih priča kako će ploče zamjeniti CD-i, a dan danas ništa se nije promjenilo. Još uvijek postoji veliki broj DJa i producenata koji vrte samo na vinylu. Ako usporedite činjenice vinyl još uvijek zvuči puno bolje od CD-a ili digitalnog formata. Tako npr. zvuk CD-a ili digitalnog fajla je nekako dvodimenzionalan i ravan, dok je pravi pravcati gušt slušati glazbu na vinylima, jer se može osjetiti prava dubina baseva.

Vinyl je magičan. Volim glazbu koja dolazi s njega. Skupljam muziku već 25 godina te su gramofon i ploča još uvijek moj najbolji način za preslušavanje glazbe", istakao je za kraj Mr. Scruff.

Tko je Mr. Scruff?
Dolazi iz Velike Britanije gdje svoje prve DJ dane broji od 1994.g. u okolici Manchestera a kasnije svuda po svojoj zemlji. Poznat je po maratonskim setovima od 6 i više sati, sjajnom glazbenom ukusu, vlastitoj kreaciji vizuala i animacija koje se nadovezuju na glazbu. Vrijedan projekt mu je studijski album "Ninja Tune" iz 2008.g.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2