Skip to main content
  • 6.06.2021.

Na Ibizi donešena pa poništena kontroverzna odluka o zabrani DJ-anja

Na Ibizi su pokušali zabraniti DJ-ing, ali je promptnom reakcijom odluka brzo povučena

Piše: 


Vlada Balearskih otoka objavila je 31. svibnja službeni bilten kojim se zabranjuju nastupi DJa što je dio kampanje koju vode oko suzbijanja širenja virusa. Zahvaljujući internetskoj prosvjednoj kampanji, vlada je preinačila odluku 1. lipnja. Vlada Balearskih otoka bila je prisiljena preinačiti kontroverznu odluku o zabrani DJ-anja i to samo nakon 12 sati od donošenja, izvještava Diario de Ibiza.

Prema izvornoj verziji vladinog dokumenta, DJ set se ne može smatrati glazbom u pozadini ili glazbom uživo – to su inače dvije kategorije dopuštene u trenutnoj fazi ponovnog otvaranja. Nakon prosvjeda koje je predvodila Anna Tur, DJ-ica s Ibize, uredba je izmijenjena i dopunjena kako bi se DJ-ing definirao kao „kulturna aktivnost glazbe uživo“.

Tur sumnja da su zakonodavci iskoristili krizu COVID-19 kako bi namjerno nametnuli mjere koje bi mogle naštetiti balearskom noćnom životu, kako piše selektor news.

"Stvarnost je takva da Balearski otoci već nekoliko godina pokušavaju promijeniti turistički model", rekla je za Resident Advisor.

"Nova generacija manje je otvorena za ovu vrstu turizma i načina života."

Ona je nedavno osnovala udrugu balearskih DJ-a i producenata, a pokušaj zabrane vidi nastavak mjera namijenjenih ograničavanju klupske kulture.

"Žele iskoristiti situaciju kako bi stali na kraj elektroničkoj glazbi", rekao je drugi DJ za Diario de Ibiza pod uvjetom da ostane anoniman. "Stavili su nam nogu na vrat i ne prestaju pritiskati."

Istraživanje
Glazbeni turist na Ibizi troši više od prosječne obitelji na odmoru

Ovo je samo jedan od primjera kako formalne nezavisne udruge mogu ostvarivati svoja prava. Kada se u Hrvatskoj jednog dana oformi takva skupina koju će voditi pojedinci sa statusom na sceni, moguće je da će i naši DJ-i imati bolji birokratski tretman, veću zapaženost u medijima, da će problem s nametnutim DJ licencama biti konačno rješen, kao i da će tržište biti bolje zaštićeno.

Recimo sada u poplavi festivala koji su se održavali do pojave Covida-19 vrlo je malo naših DJ-a koji su uspjevali zasvirati na line-upovima inozemnih festivala.

Jedni su svirali zaslugom, drugi jer su prijatelji prijatelja, a treći besplatno.

Zato je postojanje nezavisne udruge krucijalno za našu klupsku kulturu kako bi pred kulturnim, glazbenim i strukovnim organizacijama izborila prava za ono za šta se svi zalažemo – bolje sutra.

DJ udruženja nastala pod patronatom državnih institucija rade u okovima i praktički s njima nema neke svjetle budućnosti. Pokazala je to i fantomska sekcija odmetnutih DJ-a koja se ponovno okupila 2017., a jedino na čemu su radili pune 4 godine i to predano, bilo je destabiliziranje Ambasadora – platforme koja ciljano okuplja čitavu našu industriju i nagrađuje za ostvarenja u proteklih 12 mjeseci.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2