Skip to main content
  • alt
  • 6.01.2015.

Najveći proizvođač ploča otvara još jednu tvornicu

Ploče su materijalizirana glazba. Melodije i ritmovi koje možeš držati, milovati i osjetiti na način na koji to nikada neće biti moguće s efemernim bitovima i bajtovima digitalno pohranjene glazbe.

 
Čini se da su statistike koje su pokazale rekordne prodaje ploča u godini iza nas zaista u pravu jer najveći proizvođač vinilki na američkom tlu, United Record Pressing, mora svakodnevno odbijati nove klijente kako zahtjevi tržišta jednostavno premašuju kapacitete onoga što strojevi mogu podnijeti.
 
Ova, u Nashvilleu bazirana, tvornica trudi se ispuniti zahtjeve već postojeće klijentele, ali svaka tvrtka koja želi napredovati mora držati prst na pulsu tržišta. Trenutno ovo srce kuca u ritmu pomame za vinilnim kružnicama i ne čini se da će ovaj povratak na staru kvalitetu nakon jenjavanja eksperimenta s digitalnim formatom oslabjeti u dogledno vrijeme. 

alt

 
Kroz 2014. tvrtka je svom arsenalu pridodala još 16 preša, ali United Record Pressing je također obajvio da kroz nekoliko mjeseci planira otvoriti još jedan pogon u Nashvilleu koji će utrostručiti proizvodni kapacitet kako bi udovoljio žednim ušima.
 
Čini se ove rađaonice ploča niču posvuda kako bi se zadovoljila glad javnosti za glazbom. Tako je i britanski label Fat Possum, iznenrviran stajanjem u redu da bi njihova izdanja ugledala svjetlo dana, uložio u vlastiti proizvodi pogon, a i nekoliko poduzetnih australaca odlučilo je pokrenuti crowdfunding kampanju kojom će se omogućiti proizvodnja stolnog rezaća ploča.

alt

 
Retro je živ i kada dobije ovoliki zamah možeo li ga uopće više zvati retrom? Ne možemo ne rastegnuti lice u osmijeh u osvit ovog buđenja tržišta vinilki. Svima vama u Novoj želimo da vam u ruke doleti pokoja rijetka i dragocjena nova ploča u kolekciju i nastavite nam i dalje živjeti svoje dane uz glazbu.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2