Skip to main content
  • 18.01.2021.

Njemačka studija: Koncertne dvorane i kazališta nisu mjesta zaraze

Nova studija "isključila" je rizik od infekcije COVID-19 u koncertnim prostorima, korištenjem maski i odgovarajuće ventilacije.

Piše: 


To je drugo istraživanje ove vrste u Njemačkoj. Slične nalaze otkrilo je Sveučilište Halle prošle godine, pobuđujući nadu da bi se glazba uživo mogla značajno vratiti 2021. godine.

Ovaj najnoviji rad izradio je Institut Fraunhofer Heinrich Hertz uz potporu njemačke Savezne agencije za okoliš, a pomoću visokotehnološke lutke simulirao je ljudsko disanje unutar Konzerthausa u Dortmundu s 1500 sjedećih mjesta. Analizirano je kretanje rezultirajućih čestica u zraku, uz mjerenja poduzeta u tri odvojena datuma.

"Koncertne dvorane i kazališta nisu mjesta zaraze", rekao je dr. Raphael von Hoensbroech, direktor Konzerthaus Dortmund, za časopis IQ nakon objavljivanja rezultata. “Posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo je da politici treba znanstveno čvrsta osnova za donošenje odluka. Svojom studijom želimo osigurati da koncertne dvorane i kazališta mogu ponovno prihvatiti dovoljno publike kad se ponovno otvore. "

Znanstvenici vjeruju da se rezultati mogu primijeniti i na druga mjesta slične veličine i dizajna. Vijest dolazi istog tjedna kada je vodeći američki autoritet za zarazne bolesti kazao da bi se koncertni konferencijski prostori mogli otvoriti na jesen, a vlada Velike Britanije pokrenula je novu istragu o utjecaju COVID-19 na noćni život.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2