Skip to main content
  • 4.08.2021.

Nove mjere, novi problemi za organizatore – ubuduće partye prijavite kao misu

Prošlog vikenda donesene su nove mjere čime je uskraćena zabava tisućama partijanera nakon ponoći, a to nije ništa drugo nego dokaz kaosa u državi.

Piše: 


Preko noći je organizatorima Slurpa!, Moondancea i drugih festivala javljeno da će bez obzira na Covid potvrde festivali morati ugasiti glazbu u ponoć uz prethodno ograničenje na tisuću posjetitelja po danu.

Pitamo se koja je razlika između partijanja u 23h i 01 u noći ili 6 ujutro i kako se to virus širi selektivno!? – i zar razlika između 900 i 1100 posjetitelja toliko bitno mijenja priču. Koji je blenton takvu odluku mogao donijeti? Očito netko tko nikad nije prismrdio čak ni disco clubu u ex Yugi.

Ovog ljeta svi smo se ponadali iole sličnoj ili približnoj jednakoj sezoni kao prošle godine, no čini se da od toga neće biti ništa. Mjere koje su za event industriju donesene sredinom lipnja velikoj većini organizatora zadale su nove muke, a dobar dio odustao je od bilo kakve organizacije jer svako ozbiljno planiranje bez jasnih smjernica Vlade je nemoguće.

Unatoč pokušaju dijeljenja publike na cijepljene i necijepljene, na građane prvog i drugog reda uvođenjem covid potvrda dio organizatora se ponadao kako su s time rješeni svi problemi i da će se moći raditi i poslije ponoći. Pojavili su se problemi s antigenskim testovima i njihovim cijenama koje je po svemu sudeći trebala subvencionirati država, a ne da bude teret posjetitelja. Upravo pristajanjem na rad pod ovim uvjetima scena je potpisala ugovor sa đavlom nadajući se rješenju problema, ali toga nema na vidiku ni ove, a ni idućih sezona.


Foto Dušan Mitić

Ta mjera bez ograničenja s covid potvrdama vrijedila je čak 26 dana, te je naprasno ukinuta, miljuni kuna potrošeni u organizaciju i marketing doveli su pojedine festivale na obali pod znak upitnika. Za ovakve odluke u državi sliježu ramenima, odnosno opet svi bježe od odgovornosti, a naši organizatori ponovno u problemima kako financijskim tako i planiranju budućnosti.

Nepovjerenje u institucije rezultiralo je manjom procijepljenošću, a nekompetentni Stožer u kojem sjede osobe sa stranačkim iskaznicama koje pritom nisu dovoljno zrele i iskusne da donose odluke vezane za event industriju samo su pokazali da ih nije briga za ovaj tip kulturne i kreativne industrije.

Prvi u nizu problema dogodio se ekipi Futurescopea koji su u Splitu planirali raditi 4 partija. Već na prvom došla im je policija i umjesto do 2 u noći, party im je prekinut nešto prije ponoći. Slurp i Moondance morali su promjeniti satnice i raditi dnevne partije zbog čega su izgubili dobar dio domaćih posjetitelja. Zanima nas kako Defected ima dozvolu za rad poslije ponoći s 4 tisuće posjetitelja, a spada u istu županiju kao i Slurp ? Pogoduje li se tu politički britanskim državljanima, koncesionaru The Garden Tisno i organizatoru festivala?


Foto Dušan Mitić

Još jednom apel svima koji nešto pokušavaju da se individualnim naporima neće riješiti naši problemi. Potrebno je okupljanje svih organizatora pod istim krovom i veće ujedinjenje s jasnim ciljevima i planovima za dalje. Potrebna je pravna inicijativa koja će stati u obranu event industrije i potrebno je da svi otkažu svoje buduće aktivnosti kako bi država ostala bez prihoda od oporezivanja iz ovog sektora.

Također da se napravi jedan veliki prosvjed iz ovog sektora kako bi se loše donesenim odlukama stalo na kraj, jer ovako jedan po jedan organizator će otpadati i odustajati. Potrebno je, da se onima koji donose odluke medijskim pritiskom kroz veliki prosvjed konačno objasni i predoče sve svjetske studije koje pokazuju kako je event industrija najmanje podložna širenju virusa.

Hoćemo li u tome uspjeti? Ostaje na nama. Ali stalno upiranje prstima u Vladu i Stožer nema smisla, jer ako se svi zajedno čim prije ne okupimo i ne krenemo u akciju – bit će nas sve manje.

ALTERNATIVA
Kao alternativu trenutnoj situaciji preporučujemo da ubuduće svaki party prijavite kao misu, okupljanje vjernika ili evanđelje house i techno glazbe. S obzirom da crkva i crkveni obredi uglavnom prolaze nekažnjeno i bez posebnih restrikcija na broj okupljenih i radno vrijeme, party mise bi mogle postati budućnost, a partijati bi se moglo i izad ponoći, pod uvjetom da na partyu ispunite i slijedeće uvjete:

1. prijavite događaj kao vjersko okupljanje ili misu – na livadi; u crkvi; u šumi; na plaži

2. umjesto DJ-a navedite da misu predvodi (DJ s točnim imenom i prezimenom – umjesto DJ napišite monsinjor ili velečasni)

3. obavezno ugostiti mjesnog župnika koji će napraviti anketu kako se mladi zabavljaju

4. obavezno ugostiti dva ministranta koji će dijeliti vodu

5. organizirati dobrovoljne donacije u cashu za kupnju službenog auta mjesnom župniku (neoporezivo)

6. obavezno za zadnju traku pustiti "jaguara"

Pošaljite nam slike i javite kako je prošlo. Ako zapnete na nekom od ovih koraka ne sekirajte se, jer Bog sve vidi…

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2