Skip to main content
  • 26.09.2018.

Osam tjedana elektronike na Radio 101-ici

Prve lekcije obično započinju oznakama 101, pa jedna takva elektronička radijska lekcija upravo stiže s istoimenog omiljenog zagebačkog radija.

Piše: 

101-ica ti ponosno u "In the MIx-u", počevši od subote 29. rujna narednih 8 subota, donosi domaću elektroniku za oktogon tjedana plesa i gušta s 8 prošlogodišnjih dobitnika prve hrvatske ekskluzivno elektroničke dodjele glazbenih nagrada – Ambasador.

Dakle ostaješ li doma u subotu 29. stavi sluške, uštimaj se na 101 i s tobom je kao prvi meštar Tom Bug. Ovaj tata Dobrog House-a, imenjak prvog hrvatskog kralja, Tomislav Brusač pod insektoidnim aliasom u posljednjih nekoliko godina ubrzano  se uspeo na tron domaće house bube. Kao duhovni vođa Dobrog Housea nakon klupske večeri postavio je i prvi temelj za istoimeni label u vidu singla 'Something's Takin Over' (suradnja sa Grooveline i Lee Wilson).. Svoju ljubav prema audio oblicima koji su ispunjeni house-om prenio je i na labele kao što su Flashmob, Simma Red te Blacksoul Music. Bilo Tomislav ili Tom, gdje ima njega ima i house-a.

S tobom su još u narednoj sedmici sedmorica veličanstvenih: Dalton Trance Teleport,  DJ Jock, Insolate, Filip Motovunski, Butters, Fabian Mateša i Andrea Ljekaj.

Dalton Trance Teleport koji živi na sjecištu Green-Spirita, Tibidi crew-a, Trancealpine-a i Psybientuma vodi te kroz Goa i Downtempo chill, ambient i dub, a u glazbenom se kreće od 1994. kada je organizirao jedan od prvih goa partija u regiji. Popis festivalskih bina je golem i između ostalih uključuje i Shankra, Summer Never Ends, One Love, Elysium, Fruttstock, EXIT, Skogtroll, Aurora, Voltron, Future Nature, Zen.It Festival, Life Celabration, Forestronika, Dance Xperience, Hello Summer, Mystic Mountain, Trk u Šumu… dok je ovaj kozmopolitski Nenad zasvirao po svim zakutcima planeta.

DJ Jock već ti je debelo poznati izdanak novog vala domaće elektronike. Zaplakao i zasvirao u muzikalnom ti domaćoj meki Splita, majstor svega techno i techouse, jedan je od predvodnika nove generacije domaćih elektroničara globalno je poznati i lokalno odani momak koji je već s 14 imao operativno techno znanje za pultom. Bilo je sasvim za očekivati da ako realnost ne ukrade san jednoga dana sjedne na Intec, Phobiq i lascivni Pornographic Records. Nekada se snovi i ostvare.

Pod paskom struje, techna, klubova, podija, noći i ritma jedna osječka Sunčica odrastala je kroz zvučne arheologije elektronike kao Miss Sunshine, da bi evoluirala u novi svjetlosni topli i mudriji protooblikInsolate. Uz preko 20. godina techno dijaloga, nebrojenih ritam mašine, pulteva, istraživanja, saznavanja i življenja u svijetu u kojem glazba ruši imaginarne crte nacionalnih granica, Insolate je ujedno postala i ponosna iskra koja je zapalila Traum, dok ujedno postaje i suvlasnica Out Of Place labela. No nasuprot imenu dislociranog traženja, Sunčica ima mjesto za sve i sve na svom mjestu, a grlila je i zvučnike klupskih i festivalskih institucija kao što su Berghain, Rex, Tresor, Club d’Anvers, ADE, Tomorrowland, Dimensions, Exit Fest…



Filip Motovunsk
i za Ambasadora je "Najbolji Bass DJ" koji je jedan od šačice velikih aposolutno posvećenih hrvatskoj drum 'n' bass sceni. S preko 500 nastupa i uzlaznom producentskom linijom prethodne godine izdaje drmalicu za Bad Taste Rec u okviru Check Out The Vibe EP-a, koje je brzo zapelo za uho dnb zajednici i dovelo ga BBC Radio 1 studio. Nimalo uspavan na lovorikama, Filip nastavlja dalje, pa ako si za masnu bas liniju koja ti se zalijepi za slušni živac, uštimaj se na 101.

Mladi gospodin Nekić, imenom Mateo potomak je zadarskih ulica čije najranije sjećanje je motanje oko očeva hi-fi sustava,a to ga dans poznaješ kao Buttersa. Prva plaća je obično potraćena u kavanama no Buttersova je bila uložena u kupnju prvog mixera i playera i 2012. stiže s prilikom da prvi puta zasvira pred većom publikom za Electronic Music Night pod okriljem šibenskog Decoded Recordsa. Kaže ekipa da ga uglavnom hvataš kako orbitira oko deep housea i groove techna no Mateo žanrovske odrednice ipak gleda samo kao sugestije ideja kojima se slobodno kreće. Uskoro zovu i sirene produkcije i nastaje izdanje za cijenjeni njemački digita i vinil label 4m Recordings, pa čisto da to ne bi bilo sve  – Butters ti je svakako i jedan od osnivača Less Is More organizacije.

Fabian Mateša mladi je Vodičanin i "Newcomer godine", student PMF-a sa živom žicom za glazbu. Našavši korelaciju brojevnih odnosa i onih tona i ritma, udružuje sa s kolegama i prijateljima, također Vodičanima Tonkom i Lukom ne bi li zajedno stvorili Metz Attack koji je prve nastupe organizirao baš u šibenskoj Kuglani. Mladi momak na sceni od kojega ćemo još mnogo toga čuti.

Andrea Ljekaj dobitnik je Ambasadora za "Singl godine", traku "Unsaid" izdanu na berlinskom Save Us labelu u suradnji s Dyalom. Andrea je domaće ulice 2014. zamijenio onima Berlina i posvetio svoje dane stvaranju kvalitetne glazbe. U procjepu tako nastaju sjajna izdanja kao i remixevi koji adresom nazivaju BBC Radio 1 i čuvenu vruću kotlovnicu Boiler Rooma, nije stranac ni podijima Dubaija, Ibize, Londona, Berlina, Hamburga, Venecije, Kiela, Ljubljane…

I tako naši Ambasadori dalje nastavljaju sa svojim misijama odvažnog gaza u sve glazbeno svim suvremenom uhu dostupnim medijima. Ambasadori su oni koji gaze prvi, koji ne čekaju utabane staze već stvaraju svoje, pa za novu sezonu nagrada od 17. rujna otvorene su javne prijave projekata, programa, udruga i izvođača, koje će trajati sve do 30. rujna u 23.59h.

Za više detalja skokni OVDJE, a službeni link prijave je samo na klik -> https://ambasador.hr/prijave-projekata. Enjoy!

sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 2