Skip to main content

Otkazan Viva Riva festival

Lijepa festivalska priča koju je započeo lani Viva Riva festival čini se nije zaživjela.

Piše: 


Kako prenosi Antena Zadar organizator je odustao od organizacije, nakon što su neki gradski zastupnici prigovarali zbog buke, pa je gradonačelnik odlučio ukinuti dozvolu za održavanje događaja. Prije nekoliko godina u Petrčanima pokraj Zadra otjerani su britanski festivali The Garden i ostali koji danas borave u Tisnom i od tog mjesta koje spaja obalu Jadrana i otok Murter učinili su jednu od najpoželjnijih festivalskih destinacija.

Pero FullHouse koji je sudjelovao u organizaciji Viva Riva razočaran je slabom podrškom lokalne zajednice.

Prošlogodišnje izdanje bilo je izvrsno. Dugo sudjelujem u organizaciji raznih festivala i rijetko kada sam doživio da je prvo izdanje ovako dobro prihvaćeno kao Viva. U dva dana festival je posjetilo 6 tisuća ljudi. Za ovu smo godinu spremali još bolja glazbena imena, medijsku promociju, sklopili smo kontakte s turooperatorima izvana koji su Zadru trebali dovesti čak 50 posto više stranih posjetitelja nego lani, kaže FullHouse.

Zadar je lani imao 20-tak posto više noćenja nego u 2014.g. što se ne može direktno povezati s ovim festivalom, no da on zaista ima zaslugu za podebljanje turističke statistike teško se može osporiti. Hrvatska je danas u svijetu prepoznata kao jedna od najtraženijih festivalskih destinacija. Prednjače Zagreb, Pula, Zrće, Tisno, Split, Hvar i Dubrovnik, dok su ostali na dobrom putu da nastave niz.

Činjenica je da i Zadar zbog svoje geografske pozicije i blizine aerodroma ima veliki turistički potencijal za ove manifestacije pa uz ovogodišnji nastup Prodigya, najavljene Sonus Clubbinge i festival na plaži Kolovare, ovaj Viva Riva bi samo zaokružio priču.

Problem Hrvatske je što u većini gradova i županija ne postoje dugoročni planovi za razvoj destinacije i prema kojem tipu gostiju se destinacija želi orjentirati. Svaki novi izbori donose nove ljude koji upravljaju gradom, a svi oni imaju potpuno drukčije planove od svojih prethodnika. Država bi trebala odrediti strategije razvoja gradova.

Da jedna zemlja koja ima ovakav nalet razvoja festivalskog turizma pati od par desetaka ljudi kojima smeta buka usred ljeta, bilo bi nam jasno kad bi se radilo o nekom manjem turističkom mjestu koje već 20 godina ugošćava penzionere, ali da buka smeta u Zadru, Makarskoj ili Šibeniku već je malo previše.

Tako je potpuno jasno da ni jedan festival danas nije siguran i ne može napraviti dugoročne planove. Nitko nema dugoročne ugovore ako radi na gradskim plažama i trgovima, te su svi festivali prepušteni volji političara i njihovim glasačkim mašinerijama. Nitko iz kulture ne može utjecati na dignute ruke onih koji u gradu niti ne poznaju šta znači biti "najtraženija festivalska destinacija". Tek kad dođu do te razine znanja možda će i glasati protiv ukidanja festivala, no činjenica je da će tada biti kasno jer će svi festivali otići na neku drugu obalu.

Ovim putem apeliramo i na građane koji imaju apartmanski smještaj u festivalskim destinacijama da budu umjereni sa cijenama istoga jer već nekoliko godina veliki festivali imaju problema s prodajom upravo zato jer su se cijene smještaja za određene festivale podigle i do 500%. Gledajte na najam dugoročno jer festivalska destinacija možemo biti još idućih 2, 3, 4 desetljeća i od toga ubirati fine novce. Ako pak želite zaraditi u jednoj sezoni peterostruko, znajte da će se to kad tad obiti o glavu i vama i cijeloj državi. Najgore će biti kada festivali ne budu mogli više prodavati zacrtani minimum ulaznica i to će biti znak da su gosti nezadovoljni nekim stvarima u destinaciji. Pođite od sebe pa savjetujte druge.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2