Skip to main content
  • James Zabiela
  • 28.11.2010.

OTKAZANO! – James Zabiela u Sarajevu

Majstor "beat-a", vodeći progressive DJ iz Velike Britanije – James Zabiela premijerno dolazi u susjednu BiH. U petak 3.12. nastupit će pred publikom sarajevske Zetre. Uvijek korak ispred nove tehnologije, Zabiela koristi gramofone, diskove, softver, MIDI uređaje, eksterne efektore i prije svega nevjerovatnu kreativnost u korišćenju sve te opreme u savršeno izbalansiranom progressive-breakbeat-house setovima. Oduševljenoj publici širom planete ubrzo postaje jasno da je riječ o apsolutno posvećenom genijalcu, otkriću kakvo je svojevremeno bio veliki Jeff Mills, ali ujedno i velikom showmanu klase jednog Carl Coxa.

Zabiela se sa pravom smatra za lidera novog vala globalnih DJ zvijezda, a njegove DJ vještine već su mitskih razmjera. Potpunu posvećenost publici Zabiela bez razlike redovno dokazuje u brojnim globalnim putovanjima po najvećim festivalima.

Piše: 

Naslovna foto

James Zabiela

Zabiela svoju strast za muzikom razvija uz svog oca koji je radio u prodavaonici ploča i donosio kući rana acid house i techno izdanja. „Imao sam samo 12 godina, ali i dalje čujem tutnjavu kroz pod svoje spavaće sobe“, prisjeća se djetinjstva slavni DJ. Već sa 15 godina i sam postaje jedan od urednika ponude ploča u toj istoj prodavaonici, zahvaljujući čemu i sam postaje vlasnik izuzetne kolekcije koju ubrzo počinje i da koristi u prvim DJ nastupima po sjeveru Engleske.

U to vrijeme, Zabielin muzički radar podešavaju njegovi prvi pravi uzori, superzvjezdani tandem Sasha i John Digweed. Kroz poznanstva koja mu je prodavaonica ploča donijela, dobija prve rezidencije u klubovima, ali njegova želja za ozbiljnijim muzičkim izrazom ga vodi sve do pobjede na prestižnom „Bedroom Bedlam“ natjecanju magazina „Muzik“.

Nošen uspjehom, iz rodnog Sauthemptona stiže do Londona i Digweedove etikete „Bedrock“ gdje ga prvi primjećuje Lee Burridge i oduševljen stilom i nevjerovatnim tehničkim sposobnostima mladog Zabiele, nudi mu seriju nastupa sa najvećim imenima svjetske DJ arene. Ubrzo ga primjećuje i sam Digweed koji ga uključuje u serijal „Bedrock“ partya, a Sasha ide korak dalje i potpisuje Zabielu u ponudu svoje booking agencije. Ibiza je bila spremna za novu zvijezdu.

brejcha 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk