Skip to main content
  • 13.05.2021.

Ova kompilacija otkriva razvoj i povijest techna od pada berlinskog zida do danas

Nova kompilacija, 'No Photos On The Dance Floor! Berlin Techno 1992 – Today’, otkriva razvoj i povijest berlinskog techna posljednjih trideset godina izborom klasika i skrivenih dragulja koji su pomogli oblikovati zvuk od početka 90-tih do danas.

Piše: 


Naslov se odnosi na posebnost berlinske klupske scene: fotografiranje je zabranjeno u gotovo svim važnim klubovima kako bi se omogućilo zajedničko zabavljanje u prostoru u kojem se možete izgubiti uz glazbu i istovremeno osjećati slobodno i sigurno.

Nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, napušteni prostori i zgrade čekali su da budu ispunjeni novim životom u obliku klubova, barova, galerija, radionica i studija. Berlin je postao epicentar nove kulture noćnog života koja je ubrzo odjeknula svijetom. Na berlinsku techno scenu snažno su utjecali pionirski zvuci Detroit techna koje su stvorili afroamerički producenti poput Juana Atkinsa, Kevina Saundersona i Underground Resistancea.

Njihove ploče su na berlinsku DJ scenu uvele prodavaonice ploča Hardwax, sa sjedištem u prizemlju zgrade na Reichenberger Straße u Kreuzbergu, od prosinca 1989. nadalje. Izvorni hramovi DJ kulture u New Yorku i Chicagu, kao i rave kultura u razvoju koja se razvijala u Londonu i Manchesteru preko Ibize, također je nastavili oblikovati berlinski noćni život. Party serije poput Tekknozida i klubovi kao što su Ufo, Tresor i Planet mogu se retrospektivno protumačiti kao veliki prasak prve zajedničke kulture između istoka i zapada Njemačke, otvorivši put onome što je i dalje posljednji i najveći izraz europske kulture mladih .

Kompilacija je podijeljena na dva dijela: prvi koji pokriva razdoblje od 1992. do 2006. i drugi koji pokriva od 2007. do danas (od trenutka kada je grad postao središte nove kreativne zajednice međunarodnih umjetnika, DJ-a i producenata koji su često favorizirali minimalistički estetski i glazbeni stil klubova kao što su Berghain, Bar25 i Watergate. Na kompilaciji se pojavljuju producenti kao što su Richie Hawtin, Ellen Allien, Ben Klock i Modeselektor.

Kompilacije je sastavio Heiko Hoffmann, bivši urednik časopisa Groove, a nastavile su se nakon istoimene izložbe fotografija i video izložbe kojoj je Hoffmann bio jedan od kuratora i prikazana je u Galeriji C / O Berlin krajem 2019. Izložba je obuhvaćala radove fotografa i likovnih umjetnika kao što su Wolfgang Tillmans, Berghainov Sven Marquardt i Camille Blake, koji su se bavili berlinskom klupskom kulturom od pada zida. Uslijedila je 2020. te istoimena knjiga u koju su slike s izložbe smještene uz intervjue i osobne eseje.

Prvi dio ove kompilacije izlazi 4. lipnja, dok će drugi dio uslijediti 25. lipnja. Oboje će biti izdani digitalno i na vinilu, dok će također biti proširena CD izdanja koja će sadržavati dodatne pjesme Ricarda Villalobosa, Rødhåda i Efdemina.

2×12" vinyl
Record/Vinyl + Digital Album

Tracklist 1992 – 2006

A1. 3MB – The 4th Quarter
A2. 9-10-Boy – Robocop
A3. Alec Empire – SuEcide
B1. Futurhythm – Phuture
B2. Vainqueur – Lyot (Maurizio Remix)
C1. MMM – Donna
C2. Kotai + Mo – Black Acid (Pt. 1)
D1. Sleeparchive – Elephant Island
D2. Monolake – Alaska (Substance Remix II)

2×12" vinyl
Record/Vinyl + Digital Album

Tracklist 2007 – Today

A1 Heartthrob – Baby Kate (Plastikman Remix)
A2 Ellen Allien – Go (Marcel Dettmann Remix)
B1 Klockworks – Sean
B2 Wax – Untitled (Wax No 30003 B)
C1 Ancient Methods – Else
C2 Dasha Rush – Outer Space
C3 Avalon Emerson – The Frontier
D1 Barker – Cascade Effect
D2 Modeselektor – Kalif Storch
D3 FJAAK – Breathe

Digital

01. 9-10-Boy – Robocop
02. Alec Empire – SuEcide
03. Futurhythm – Phuture
04. Vainqueur – Lyot (Maurizio Remix)
05. MMM – Donna
06. Kotai + Mo – Black Acid (Part 1)
07. Sleeparchive – Elephant Island
08. Monolake – Alaska (Substance Mix II)
09. Heartthrob – Baby Kate (Plastikman Remix)
10. Ellen Allien – Go (Marcel Dettmann Remix) 08:09
11. Klockworks – Sean
12. Efdemin – Acid Bells
13. Wax – Untitled / W30003 B
14. Rødhåd – Energomash
15. Ancient Methods – Else
16. Dasha Rush – Outer Space
17. Avalon Emerson – The Frontier
18. Barker – Cascade Effect
19. Modeselektor – Kalif Storch
20. FJAAK – Breathe

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2