Skip to main content

Pioniri elektroničke scene koji više nisu s nama – III. dio

Ljudi ponekad odu. Svi ćemo jednom neminovno dočekati taj svoj ponekad, ali između rođenja i toga trena postoji cijeli jedan život za živjeti.

Piše: 

 
Postoji vrijeme da stvaraš i voliš, da budeš i postojiš i vežeš niti s onima oko sebe. Dobiješ jadnu rundu na planetu (toliko smo bar sigurni) i na tebi je da od nje učiniš nešto vrijedno i stvoriš nešto što će te nadživjeti. Neki biraju to učiniti potomcima, neki pišu knjige, neki su altruistični, a neki stvaraju glazbu.
 
Baš smo zato danas ovdje da potonjima koji su lomili led mogućeg i uvriježenog, i zatim zajahali raketu za onostrano, skinemo šešir u znak poštovanja i sjećanja, jer živ si do posljednjeg trena do kojeg žive oni koji te vole i koji te se sjećaju. Pa jedan post mortem post criptum za narednih petoricu velikih, a slobodno u reminiscencijama uhvati i 1.dio i 2. dio.
 
DJ Mehdi
 
Punim imenom Mehdi Favéris-Essadi, bio je francuski hip-hop i house producent kojeg smo izgubili 13. rujna 2011. u 34 godini. Tuniških korijena, ugnijezdio se na parišku scenu i kao dio grupa Different Teep, ideal J i kao član kolektiva Mafia K'1 Fry, kao producent grupe 113,  ujedno je i odradio većinu produkcije za Different Teep i Karlito. Karijera je iz hip-hopa odvela u elektroniku i produciranje soundtrackova za razne francuske i internacionalne bisere filmske umjetnosti. U suradnje je u mladoj karijeri već bio upisao ekipu poput Daft Punka, Cassiusa, MC Solaara, Futura 2000, Asian Dub Foundation i Chromea. Posthumno je izdan i posljednji mixtape koji je prvotno bio tiskan samo u 200 kopija za promotivne svrhe i usku zajednicu, a sada ga možete preslušati na Ed Banger Recordsu.
 
 

 
 
DJ Hasho
 
U travnju 2012. napustio nas je DJ Hasho, preminuvši u 44 godini u snu nakon normalnog polaska na počinak poslije nastupa u supetarskom Mistiqueu. Ozbiljan DJ, prijatelj i čovjek koji je vjerovao u moći old school elektronike za intimne prekrasne partyje. 
 
Aljoša Antonijević Hasho još je '84 puštao prvo s kazeta, poslije su došle ploče, gramofoni i cd-i, od njega su učili mnogi, odgojio je mlađe generacije DJ-a i vodio se onom: „budite pažljivi sa onim što slušate, znam što govorim, jer ne postoji nova ili stara glazba… Postoji samo dobra ili loša, zapamtite to!“
 
 

 
 
Alan Goldstone
 
Alan Goldstone bio je dio američke scene koju je napustio prerano u 37 godini života. Ostvarivši zavidni respekt kao novinar klupske sekcije Time Out New York Magazina, DJ i producent uspeo se kroz glazbene redove, no srčana mana koja je dijagnosticirana još u djetinjstvu pokazala se kobnom za vrijeme održavanja Burning Man festivala kada se tuširao u apartmanu.
 
DJ Rashad 
 
DJ Rashad jedan je od velikana i pionira čikaške footwork scene jednako hvaljen i od publike i od kolega DJ-a, koji je preminuo u 35 godini, zapetljan u klasičnu zamku tanga smrti s narkoticima. Punim imenom Rashad Harden, odrastao je u predgrađu Chicaga i rano osjetio interes za sve ono glazbeno. Još u srednjoj školi započinje se pojavljivati kao DJ, a mogli ste ga loviti na Pitchfork Music Festivalu i kao dio turneje Chance the Rappera.
{youtube}nRSmK5Ou7vE{/youtube}
 
Frankie Knuckles
 
Rijetko tko je ostavio ovako veliki pečat na elektroničkom kao Frankie. Umro je 31. ožujka od komplikacija vezanih uz dijabetes tipa 2  s kojim se borio.
 
Knuckles je rođen u Bronxu 18. siječnja 1955., a DJ je postao još tijekom sedamdesetih zajedno s prijateljem Larryjem Levanom. Krajem sedamdesetih postao je rezident u klubu Warehouse u Chicagu, a glazba koju je tamo puštao nazvana je "house" što je kasnije postalo i žanr za sebe. 
 
Tijekom 1983. sve je nastupe preselio u vlastiti klub, popularni Power Plant. Nakon 15 godina DJ-iranja, Frankie Knuckles počinje i producirati debitirajući tako s nekoliko singlova koje izdaje label Trax Records. Trake  kao "Your love", "Baby Wants A Ride", "You Got The Love" i "Angel" – najviše zahvaljujući Knucklesu, iako je u svemu tome puno utjecaja imao i pjevač Jamie Principle – bile su među najprodavanijim trakama koje su izdane tijekom sredine osamdesetih. Neki od njegovih najvećih hitova su upravo "Your Love" (1987) i "The Whistle Song" (1991), a radio je i remikseve za Michaela Jacksona, Whitney Houston, Pet Shop Boyse, Hercules & Love Affair i mnoge druge.
 
Zbog važnosti za house scenu, 2005. ulazi u Dance Music Hall of Fame, a ulica u Chicagu nosi njegovo ime. Frankie je prvenstveno prepoznat po svojim DJ vještinama, na temelju čega je izgradio glazbenu karijeru.
{youtube}KcDCJ5w3wo0{/youtube}
 
 
R.I.P. momci i gdje god da jeste nadamo se da je ozvučenje dobro.
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2