Skip to main content

Playa Del Carmen će zabraniti elektroničke festivale nakon BPM pucnjave!

Opečeš li se na protvan iz pećnice, hoćeš li se sljedeći puta pobrinuti da ga primiš krpom ili ćeš krenuti u hajku zabrane pećnica?

 
Kakva apsolutno promašena reakcija za državu u kojoj se demokratski sistem redovno koprca pod čizmom narko kartela, u kojoj se moć kupuje i prodaje na planinama bijelog praha, bez ikakvih zakonskih posljedica za sami izvor raspačavanja. Stara narodna poslovica, u nedostatku hrabrosti i u slavljenu statusa Q, napominje kako je "Strah dobar, tko ga ima!", ali strah je najveći paralitik društva, odnosa i napretka pod čijim humusom je pokopano toliko ideja i ciljeva. Strah je dobar samo za one koji su sa strane zastrašivanja, a ne iz perspektive bojaznih, kojima daje opravdanje da pat pozicija zauvijek ostavi Mexico u perpetualnom stanju narko raja. Kako je moguće da se kao rješenje za zemlju u kojoj je samo prošle godine 18 000 ljudi ubijeno u narko prepucavanjima kao zaključak još jedne manifestacije istoga nametne zabraniti festivale kao da će to riješiti tako duboko usađeni socijalni problem?

 
Ali moguće je i upravo na to cilja gradonačelnica Playe Del Carmen Cristina Torres Gómez, koja je otkazala sve glazbene festivale nakon BPM incidenta, kada je naoružana osoba u ponedjeljak oko 3 ujutro na partyju zatvaranja otvorenom paljbom ubila četvero i posredno još jednu osobu koja je pregažena u stampedu. Na konferenciji za novinare u ponedjeljak gradonačelnica Torres Gómez objasnila je kao ovakvi događaji više nisu dobrodošli na Playa Del Carmen i da je ovo bio posljednji BPM koji se ovdje održao. Nastavila je dalje kako je i nadolazeći Arena Festival koji bi se trebao održati u veljači također otkazan: "Želimo da ovakvi događaji stanu. Nećemo dozvoliti više ni jedan."
 
Već u inicijalnim izvješćima velik broj medija kao pozadinu nasilja na zatvaranju renomiranog festivala naveo je sukobe lokalnih narko kartela u borbi za teritorijalnu supremaciju kao i sukobe narko kartela sa samim organizatorima festivala. Logično, kako je Playa Del Carmen bogata regija prepuna visokog turizma i noćnog života koje je plodno tlo za rasplod tržišta drogama. Jedan lokalni promotor komentirao je Reuters da su se "naoružani muškarci, koji su tvrdili da su dio narko kartela, nedavno pojavili na jednom od njegovih partyja i zahtijevali da tamo prodaju drogu".
 
Lokalni blogovi također potvrđuju nagađanja. Objavljena je fotografija neuredne poruke napisane sprejem na plahti koja je ovješena na Playa De Carmen i kojom jedan kartel preuzima odgovornost za pucnjavu:

 
"Ovo je demonstracija da smo ovdje, i dogodila se zato jer nisi stao u red (get in line) Phillipe (Phillip Pulitano je kanadski suosnivač festivala). Ovo je početak i počet ćemo rezati glave suparničkih kartela."
 
Način dobivanja onoga što želiš čistom silom i nasiljem logika je kojom se povodi nasilnik na dječjem igralištu. Paraliza strahom je sjajna metoda svake diktature koja drži do sebe, ali ona funkcionira samo dok se stvarni problem gura pod tepih i dok se glava drži nisko, dok se stavljaju flasteri na provalije problema samo da bi se oslikala iluzorna slika toga da se nešto mijenja, dok diktator simultano i dalje upravlja svakom instancom tvoga života i odluka. U realnoj zdravorazumskoj sferi… Hoće li zaista zabrana festivala zaustaviti trgovinu drogom i nastrane borbe kartela, je li poruka da "smo ovdje" uopće potrebna kada je 18 000 obitelji samo prošle godine i svima koji imaju oči i uši u Mexicu to sasvim jasno? Pogled izvan meksičkih granica ponekad vidi bolje, ali te oči nisu u opasnosti toga da se vječno zaklope podignu li glas i licemjerno je suditi izvana izvan svijeta u kojemu se konkretna priča odvija.
 
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop