Skip to main content
  • 14.11.2006.

Policija u lovu na vozače narkomane

Clubberi koji budu vozili pod utjecajem narkotika mogli bi se od sada naći na udaru i prometnih policajaca. Australska policija je već započela testiranja vozača na ecstasy i već su razvili eksperimentalnu tehniku testiranja na australskim cestama koja može otkriti tragove narkotičkih sredstava u uzorku tečnosti iz usne šupljine ili iz krvi. 

Piše: 

Ovo je prvi ovakav test u svijetu, a uskoro bi ga mogle usvojiti i vlasti Velike Britanije. Rad policije se u prošlosti uglavnom bazirao na hvatanju vozača pod utjecajem alkohola, ali su nedavna istraživanja dokazala da su i vozači pod utjecajem narkotika također jedan od glavnih uzroka prometnih nezgoda.

Drakonske kazne

Istraživanje koje je obavila udruga Transport For London (TFL) prošlog ožujka je pokazalo da više od jedne četvrtine mladih poznaju nekoga tko je vozio pod utjecajem narkotika od kojih su većina clubberi koji sjedaju u svoja vozila u ranim jutarnjim satima nakon neprospavane noći u nekom od klubova. Što se tiče zakonskih mjera protiv konzumenata raznih pilula, kokaina ili kanabisa ukoliko vas u Velikoj Britaniji uhvate za volanom pod utjecajem narkotika možete “zaglaviti” u zatvoru i do šest mjeseci, platiti kaznu do 5.000 funti te dobiti zabranu upravljanja motornim vozilima na neko vrijeme.

Chris Lines, glavni za sigurnost u Londonskom prometu je za jedne britanske novine zabrinuto izjavio: “Naša istraživanja su pokazala da vozači koji voze pod utjecajem narkotika najčešće konzumiraju kanabis i kokain, a mnogi prijestupnici misle kako vožnja pod utjecajem nekog od narkotika nije rizična i to nas najviše zabrinjava. Jeste rizična i opasna, a ukoliko vas uhvate možete biti izloženi nekoj od strogih kaznenih mjera koje propisuje zakon.”

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2