Skip to main content
  • 14.02.2022.

Pomahnitale vlasti Nizozemske kažnjavale klubove koji su sudjelovali u protestu

Protiv korona pravila, mnogi noćni klubovi u Nizozemskoj otvorili su svoja vrata u subotu navečer za protestnu akciju De Nacht Staat Op

Piše: 


Na nacionalnoj razini 37 zabavnih sadržaja odlučilo je zanemariti važeće mjere korona i otvoriti se. Bio je to znak političkim čelnicima koji nikada nisu pokazali nikakvu empatiju prema kulturnoj noćnoj sceni Vlasnik jednog noćnog kluba i koncertne pozornice je izjavio:

Kada smo danas poslijepodne testirali zvuk, gotovo me je emocionalno taknulo."


Foto: www.hartvannederland.nl

Bilo je vrlo prometno u nekoliko klubova u velikim gradovima, ali protesti su prošli uglavnom mirno. Nekoliko diskoteka i noćnih klubova zatvoreno je tijekom večeri po nalogu općine. Izrečene su i novčane kazne.

Općina Amsterdam unaprijed je upozorila da će izreći kazne od 4500 eura ako klubovi drže otvorena vrata nakon 22 sata. No, koliko je poznato, nigdje u glavnom gradu ništa nije poduzeto. Deset lokacija u Utrechtu dobilo je usmeno upozorenje. Poppodium De Helling dobio je i pisano upozorenje, kako prenosi RTV Utrecht, s pozivom da se klub zatvori najkasnije do 2.30 sati. Noćni klub je postupio po tom nalogu.

Klubovi su u subotu navečer sudjelovali u prosvjednoj akciji De Nacht Staat Op. Akciju su prošlog tjedna najavili sektorska organizacija Nachtbelang i Amsterdam Clubs Consultation (OAC). Inicijatori kažu da su umorni od činjenice da vladini planovi za ponovno ukidanje mjera ne uključuju noćni život. Akciji su se pridružili klubovi diljem zemlje.

10.000 eura kazne za 013 u Tilburgu

U 013 u Tilburgu, nešto poslije 21 sat, ušli su prvi posjetitelji. Pop pozornica je kažnjena s 10.000 eura, jer je protiv pravila bila otvorena i poslije 22 sata. Glasnogovornik 013 ranije je rekao da je klub spreman to platiti. Zabava se nastavila. Do ponoći je unutra bilo oko tisuću ljudi. Prodano je ukupno 1400 ulaznica za večer. Mnogi su na licu mjesta pokušali nabaviti karte, ali to nije bilo moguće.

Ilegalna zabava u Griendu u Maastrichtu

Nekoliko stotina mladih okupilo se na Griendu u Maastrichtu na ilegalnom raveu. Malo prije ponoći zabava kao da je završila i mnogi su mladi već otišli. Prosvjedovali su zbog činjenice da se noćni klubovi u gradu ne smiju otvarati pod prijetnjom kazne od 50.000 eura.

Ta je kazna osigurala da su noćni klubovi u Maastrichtu ranije odlučili ne sudjelovati u akciji De Nacht Staat Op. Prosvjedi su održani i na ulicama brojnih gradova, a glazbenici su iskoristili i plovila u kanalima na kojima su puštali glazbu i na taj način podržali ovu inicijativu. Izvor: Nu.nl

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2