Skip to main content
  • 25.08.2016.

Porezna diže hajku na čikaške elektroničke klubove!

U Chicagu se nalazi svašta lijepo no za partyjanrska srca tu su fenomenozni klubovi, ali Cook County u državi Illinois ima još ponešto za reći. Znaš kako to ide, samo dvije stvari su sigurne – smrt i porezi!

 
Pa se uprava ipak drži svoje proslavljene maksime ne dopuštajući nikome da se izvuče pod okom velikog brata koje je svrnulo pogled na plesne punktove, specifično one koji puštaju dance glazbu udarivši ih pričom o zaostalim porezima jer smatraju da se ovi glazbeni eventi ne kvalificiraju kao live nastupi, i kao takve Dj gaže su podložne oporezivanju.
 
Nekoliko klubova trebalo bi državnu blagajnu stoga napuniti stotinama tisuća dolara. Do sada su bili izuzeti iz plaćanja 3% poreza jer je lokalni zakon štitio "teatralne, muzičke ili druge kulturne performanse koji se odvijaju uživo". Ipak, država sada ima ideju promijenti ovaj status na temelju argumenta da se DJ-ing ne smatra live performansom, osporavajući time odluku iz 2006. koja je odredila da su upravo to dok god sadržavaju neki performativni element kao što je "tehnička maniulacija, pjevanje, govor, ples ili druge aktivnosti".

 
Jedan od lokaliteta koji bi trebao biti pogođen izmjenom zakona je i čikaški Beauty Bar koji bi za prethodnih 6 godina djelovanja državi dugovao 200 000$. Ova vijest je dovoljna da ti kao vlasniku da koronarnu epizodu ujutro. Predstavnici Beauty Bara podijelili su s Chicago Readerom kako se čini da se država specifično orijentirala na mjesta koja specijaliziraju za DJ nastupe i elektroničku glazbu.
 
Pat Doerr, predsjednik Hospitality Business asocijacije u Chicagu, spomenuo je kako je za vrijeme administrativnog saslušanja djelatnik Cook Countyja također spomenuo da bi rap, rock i grunge također trebali upasti u oporezivanje jer se ne smatraju "finom umjetnošću". Doerr je napomenuo da je šansa da okrug dobije ovu borbu malena, ali da bi mogla voditi do skupog višegodišnjeg sudskog procesa i presudi li sud u korist promjena u poreznom zakonu velik broj lokacija će propasti.
 
Glasnogovornik čikaškog smartbara nadodao je kako ovakav stav pokazuje "iznimno zastarjeli pogled na suvremenu glazbu i DJ peroformanse" i da je "veliki nesporazum u razumijevanju kulturne važnosti DJ-inga kao fine umjetnosti koji će vjerojatno biti razriješen u korist klubova. No do tada ova borba će preusmjeriti novac i energiju ovih lokacija od razvoja umjetnika i podržavanja suvremenih formi glazbe u Chicagu i okolici."

 
Čak i ako odluka prođe, čini se suludo oporezivati klubove retroaktivno za vrijeme u kojem nije bila na snazi, a još apsurdnije je pomisliti da će mali lokalni klubovi koji su postali žiže dance kulture u svom području moći podnijeti dug od gotovo četvrtine milijuna $. Pomalo smiješan potez starosjedioca u kožnim foteljama koji donose odluke o stvarima koje nikada nisu iskusili. Ostaje za vidjeti što će se u narednim mejsecima odvijati na panorami čikaškog noćnog života.
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2