Skip to main content
  • giorgio moroder
  • 1.05.2013.

Povratak italo disco kralja

Tek što smo doznali kako je jedan od suradnika na „Random Access Memories“ Dafta Punka, evo pionira italo disca i synth popa Giorgia Morodera opet u akciji.

Naslovna foto

giorgio moroder

 I ne bi to bilo ništa čudno da dotični gospodin, inače zaslužan za veliki uspjeh disco kraljice Done Summer, ali i suradnik Bonnie Tyler, Davida Bowieja, Blondie i niza drugih, nije 26. travnja napunio 73 godine života.


{youtube}eYDvxo-M0OQ{/youtube}

Nedavno je talijanski producent na svojoj FB stranici postavio dvije fotografije zvučnih zapisa uspoređujući umjerenu glasnoću i ritam svojih stvari iz 1977. godine s daleko glasnijim i nabijenim ritmovima neimenovane EDM stvari ovogodišnje produkcije uz poklik kako više nije smiješno te da se nešto treba poduzeti.I brzo je krenuo s riječi na djela te će svojom novom produkcijom pokušati premostiti jaz unutar žanra kojeg je sam pomogao oblikovati i njegove današnje, daleko bučnije inačice. Kako bi se što brže i bolje prilagodio zahtjevima današnje EDM zajednice, Moroder surađuje s nekima od najvećih EDM producentima među kojima je i Avicci koji ga je savjetovao prilikom pisanja novih pjesama.


{youtube}JhKqs7dUMa8{/youtube}

„Dao mi je nekoliko traka u koje sam ja ubacio melodiju“, otkriva Moroder govoreći kako je rekao Avicciju da će nastupati samo na većim događajima i to vrlo vjerojatno
jednom mjesečno jer nije više u godinama da bi vrtio svaki vikend. Jedan od tih većih događaja je svakako i Red Bull Music Academy u New Yorku gdje će Moroder 20. svibnja odvrtiti svoj prvi američki DJ set ikad, a potom nastaviti svirati tijekom cijelog ljeta na pomno odabranim festivalima.
{youtube}qUUSC_HrniI{/youtube}

Nama do tad ne preostaje ništa drugo negoli pričekati izlazak albuma Dafta Punka 21. svibnja na kojem u stvari indikativna naziva „Giorgio By Moroder“ slavni brko, koje je doduše obrijao, priča o povijesti disco glazbe i o vlastitoj, pionirskoj ulozi u toj istoj.

sea star desk
soul gravity mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju