Skip to main content
  • 9.01.2019.

Povratak otpisanog gramofona: Technics SL-1200 MK7 predstavljen u Las Vegasu

Na tržištu vinyla koje je posljednjih godina u rapidnom porastu postoji samo jedan gramofon koji je prije 47 godina osvojio srca DJ-a i postavio industrijske standarde.

Piše: 


Pretpostavljate, radi se o legendarnom Technics SL 1200/1210 gramofonu na kojem smo odslušali desetke tisuće ploča i stotine dobrih partija u zemlji i regiji, a tijekom kraja 90-tih i početka novog stoljeća popularni su bili oni sa oznakom MK2 (em-ka-dva).

Posljednjih godina čitamo ponovno o povećanju broja tvornica koji proizvode vinyle, same upotrebe i prodaje vinyla čime se tržište oporavlja, a Technics je već prošle godine sa varijantom SL 1200 GR nagovjestio da vraća svoj legendarni proizvod u akciju. Na ovogodišnjem sajmu CES2019 u Las Vegasu otkriven je novi Technics SL 1200 MK7 Direct Drive, nastavak na legendarnu seriju, a više o ovoj novoj verziji možete saznati ovdje. Još nije poznato kolika će mu biti cijena i kada kreće u prodaju.

Kratka povijest:
Kad je disco glazba uvela novu revoluciju gramofoni su se prodavali ubrzano, a početkom 90-tih lagani pad nagnao je tadašnje tvornice da se dobro zamisle kako dalje. Pojava acid housea i elektroničke glazbe za ovu tehnologiju ponovno su značili povratak. Više od 10 godina gramofoni i vinyli dostojno su vladali klubovima i tržištem, a onda su ih doslovce preko noći moderna digitalna glazba, mp3 format i portable CD playeri skinuli s trona.

Krajem 2009. službeno je postalo da će se uporaba vinyla te gramofona definitivno svesti na minimum, a u vrlo skoro vrijeme oni su se prestali upotrebljavati na javnim nastupima. Ako ste u to doba bili vlasnik Technicsove legendarne serije 1200 ili 1210 vrijednost Vašeg ljubimca znatno je porasla jer Panasonic je odlučio ukinuti proizvodnju ovih gramofona.

Kako je tada navodio glavni tehničar ove tvrtke, pad prodaje vinyla uzrokovao je i pad prodaje gramofona na tržištu posljednih godina čime je Panasonic smatrao da je došlo vrijeme za gašenje proizvodnje. Technicsovi gramofoni uveli su presedan na tržištu 1972.g. a od tada do kraja 2009. prodano ih je gotovo 3 miljuna.

soul gravity desktop
dobar house mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju