Skip to main content
  • 14.01.2024.

Preminula je Annie Nightingale – prva DJ-ica BBC Radia i inspiracija za mnoge žene u glazbi

U četvrtak 11. siječnja u 83. godini preminula je Annie Nightingale, poznata kao prva žena u ulozi voditeljice i DJ-ice koja je radila na BBC Radio 1, jednoj od najpoznatijih radijskih postaja u Velikoj Britaniji

Piše: 

Naslovna foto

Naslovna fotografija: Anya Campbell Photography
Foto credit: BBC/Getty Images

Annie Nightingale je uz to bila poznata britanska novinarka i televizijska voditeljica, autorica triju knjiga, pionirka DJ-inga koja je uz to radila i na otkrivanju novih talenata. Tijekom svoga djelovanja postala je jedna od najdugovječnijih radijskih voditeljica u Velikoj Britaniji.

Njena karijera bila je snažno povezana s glazbom, a tijekom godina radila je s raznim žanrovima od rocka do elektroničke glazbe. Postala je poznata po svojoj sposobnosti otkrivanja i promoviranja novih talenata te je podržavala raznolikost glazbenih stilova.

Njezin rad na radiju i doprinos glazbenoj industriji donijeli su joj niz priznanja. Annie Nightingale ostala je aktivna na BBC Radio 1 tijekom desetljeća, a njezin doprinos radiju i glazbenoj kulturi bio je značajan.

DJ Annie Mac rekla je da je Nightingale bila “pionirka, energična, pustolovna, neustrašiva, urnebesna, pametna i tako dobra u svom poslu. Ovo je žena koja je zauvijek promijenila lice i zvuk britanskih TV i radijskih emisija. Ne možete to podcijeniti.”

Suorganizatorica festivala Glastonbury, Emily Eavis rekla je da je bila “inspiracija za mnoge žene u glazbi” i “divno ljudsko biće”.

Posljednji put u eteru bila je 19. prosinca prošle godine s trodjelnom emisijom “The Best of 2023”. Nakon što je pustila pjesme Dimitrija Vegasa, Daft Punka, Sama Smitha i Bad Bunnyja, večer je završila poželjevši slušateljima “briljantan Božić”.

Njena najnovija knjiga “Hey Hi Hello”, objavljena 3. rujna 2023. govori o pet dekada djelovanja u pop kulturi kao prve britanske DJ-ice.

Annie Nightingale drži Guinnessov svjetski rekord za najdužu karijeru kao ženska radio voditeljica.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2