Skip to main content
  • 23.08.2021.

Preminuo Ian Carey – house producent sa preko miljun prodanih ploča

U petak 20. kolovoza zauvijek nas je nastupio istaknuti američki house DJ i producent Ian Carey.

Piše: 


Prodao je više od miljun ploča kao autor ili kao producent; više od 10 puta po prodaji našao se u Top 10 u Velikoj Britaniji i osvojio platinasta priznanja, a mnogi će ga se sjetiti po hitovima "Get Shaky", "Keep on Rising" i "Red Light".

Plesna glazba izgubila je ikonu elektroničke kulture koji je na sceni još od 90-tih. Prvu vijest o smrti Careya objavio je Steve Mac na svom Twitteru, potom su se od njega opraštali redom i Olav Basoski, vlasnik Defecteda Simon Dunmore, Chris Lake, Spinnin` Records itd.

Ian Carey je odrastao u malom gradiću Maryland (USA) samo 2 sata od Washingtona. Stoga, većinu svojih praznika Ian je provodio po turnejama pomažući svojem ocu. Od samog djetinjstva bio je izložen muzici, budući da mu je otac bio tonski tehničar, te je surađivao s poznatim grupama kao (Kool and The Gang, Duke Ellington Orchestra ). Inače kao prosječni učenik osnovne škole, shvatio je da jedini način da se makne iz malog grada, je da se potrudi i upiše fakultet, kao što je i napravio, te je ostvario stipendiju za isti u Balitmore-u, gdje se i otkrio svoju strast za dance muzikom.

Prije house scene, Ian je radio kao Hip-hop dj, te se bavio grafitima. Uskoro upoznaje Jasona Papillona, te njih dvoje stvaraju producentski duo poznatiji kao ''Soul Providers''. Nakon svojih prvih house večeri Ian spoznaje da će ta muzika postati dio njegovog života. Nakon nekog vremena seli se u Europu, te počinje surađivati s Eddie Amadorom, te ostalim velikanima house scene. Bio je resident party-a ''Defected In the House, Ministry of Sound, Hed Kandi'', te je remiksirao neke od najpoznatijh svjetskih DJa.

U Hrvatskoj Ian Careya smo slušali u The Bestu i Galleryu u prošlom desetljeću.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2