Skip to main content
  • 13.10.2014.

Preminuo Mark Bell, tvorac rave himne LFO

Preminuo je DJ i producent Mark Bell, pionir britanske elektronske scene, član bivšeg dua LFO i glazbenik čije je ime zapisano u klupskoj povijesti davno prije njegove smrti.

Piše: 


Bell je poznat po produkciji albuma za Björk (Homogenic i Biophilia) i Depeche Mode (Exciter).

Kako na stranicama njegove izdavačke kuće Warp Records piše, Mark Bell preminuo je prije nekoliko dana od komplikacija uzrokovanih nakon operacije. Bell dolazi iz engleskog Leedsa, a kao jedna polovica dua LFO zajedno sa Gez Varleyem početkom 90-tih, zaslužan je za podizanje elektronske scene na sjeveru Engleske, točnije u Sheffieldu.
{youtube}Y0qutK0D-dc{/youtube}

LFO su pioniri tvrđeg techna sa izraženim bass linijama, IDM-a i acid housea od kraja 80-tih do sredine 90-tih godina. Taj jedinstveni techno protutnjao je kroz cijeli sjever Engleske. Jedni su od prvih izvođača koji su potpisali za WARP Records, izdavačku kuću osnovanu 1989. upravo u Sheffieldu. Etiketa ove godine slavi 25. rođendan, te se Bell za ovu ceremoniju spremao na poseban način.
{youtube}R7MTU_VVsnA{/youtube}

Dvojac je producirao himnu rave kulture nazvanu LFO, koja je dosegla 12. mjesto na britanskom chartu 1990.g., a autori su i tri studijska albuma od 1989. do 2003.g. Gez Varley je napustio LFO 1996.g., pa je Bell ostao jedini član LFO-a.
{youtube}HROMVIHGpLE{/youtube}

LFO su remixirali "Astral Dreams" Laurent Garniera, "Planet Rock" od Afrike Bambaataa-e, pjesme Radioheada i drugih.
{youtube}cUzoai58u0w{/youtube}

sea star mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2