Baner
alt

Prerušeni FBI agenti tražili teroriste na Burning Man festivalu

Nedjelja, 27 Kolovoz 2017

Američka kriminalističko-istražna i obavještajna agencija FBI bila je prisiljena priznati da su tijekom 2010. poslali prerušene agente na Burning Man festival u Nevadu, pod izlikom prikupljanja obavještajnih podataka o teroristima.


Izvješće je objavljeno prema Zakonu o slobodi informacija, a u njemu piše da agencija čuva datoteke sa sudionicima festivala za koje smatraju da su potencijalni teroristi. Dokument na 16 stranica koji je objavljen po svjetskim medijima, ne otkriva baš previše jer je dosta materijala cenzurirano kao npr. podaci o opremi koja se koristila za prikupljanje informacija.


Činjenica da se terorizam koristio kao izgovor za nadzor je posve zanimljiv. Ono što je poznato iz izvještaja FBI-a je definicija Burning Mana prema njihovom istraživanju: "Festival je umjetnički i kulturni događaj koji promovira slobodno izražavanje sudionika".


Svi su se zapitali što umjetnost i kultura imaju veze s borbom protiv terorizma, a u dodatnom izvješću navodi se kako istraga ima veze i sa pokušajem raskrinkavanja prodavača i korisnika droga. U nastavku je iscrpno izvješće FBI-a o Burning Man-u.

Prerušeni FBI agenti tražili teroriste na Burning Man festivalu