Skip to main content
  • 5.06.2007.

Prosper ušao u Sound Mute Team

Artist community Sound Mute posljednjih godinu dana uzima jedan od svojih najvećih zamaha u karijeri funkcioniranja i uopće postojanja. Ranije promoterski naklonjena raznim eventima a danas artistima, ubira veoma impozantne plodove trance kulture kako na Balkanu tako i u svijetu.

Piše: 

Pored vec, da kazemo, starosjedilaca kao i osnivaca same zajednice, preko inostranih imena savezu su pristila i vec nadaleko poznata imena trance muzike u svjetu, Goasia, Talpa, RA… Nedugo zatim karavanu se prikljucuje jos jedno izuzetno poznato i nadasve zvucno ime sa prostora Balkana a iz susjedne nam Srbije, trance artist aliasom, Prosper. Iza spomenutog aliasa nalazi se vec svim dobro poznat beogradski producent i DJ iz praty promo organizacije STS Music (sonic tribe & synestesia) www.stsmusic.org , Nikola Vujnovic aka Nikola Prosper.

Nikola nam je takode poznat od ranije svojim prvooformljenim projektom Manibus koji je imao drugaciju pricu trance zvuka od ovoga koji danas stvara no od korjena se pocinje te ce mo i mi ukratko uraditi analizu muzickog odrastanja ovog mladog umjetnika. Zagazivsi prvim izdanjem u dosta ozbiljniju pricu tadasnje trance scene, Nikola svojim prvjencom "Manibus – Escape" 2003 otvara velika vrata tech trancea. Predhodila su naravno izdanja na kompilacijama u vidu VA releaseva za labelove tipa, Etnicanet, Starsound, YSE,  ali prvi veliki deal je sklopljen sa grckim izdavacem i distributerom "ZMA records". Nedugo zatim za istu etiketu prvi album izbacuje sa svojim side projektom Prosper "Inplugged" 2004, koji ce vremenom postati njegov primarni projekat i ostvaruje drugo po redu vece izdanje. Naravno, kompilacije su se i dalje nizale sto za strane sto za labelove sa prostora bivse SFRJ koji scenom obitavaju jednako dominantno stranim izdavacima. Neizostavno je spomenuti neke od njih kao sto su Liquid & Solid (www.liquidandsolid.net) kao i Ultragroove records (www.ultragrooverecords.com), oba iz Srbije.

Vremenom jedne od najcescih kompilacija na kojima se mogao naci su bila izdanja takodje grcki label, Exposure Production (www.exposure-production.net) za koje 2006 izdaje svoj treci (a kao Prosper drugi) album "When The City Sleeps", u karijeri. Album je dobio jako dobre kritike i svrstava se u jedne od albuma godine. Za razliku od predhodnog,Prosper albuma, drugi, odnosno novi album se dosta razlikuje po stilu. Naime oseti se mnogo veca koncentracija elektro zvuka, masnih leadova kao i progresivniji beat al opet zadrzan u psychedelic trance vodama. Izuzetna kombinacija. Danas, Prosper ostvaruje cvrstu i prevashodno osobnu suradnju sa imenima poput Wizzy Noise sa kojima radi i u studiju na versus trekovima, zatim sa John 00 Fleming, covjek koji pusta njegove trackove u sopstvenom showu i radi review Prosperovog abluma (https://img.photobucket.com/albums/v618/prosper/IDJweb.jpg), System Niple i Elec3 za koje radi remixe itd. Njegove setove ste imali prilike cuti na "Ministry of Sound radiju kao i na Techno i DI FM. Sljedeci Nikolin album se ocekuje krajem godine za Joof records.

Znacajniji nastupi ovog mladog artista su u principu nenabrojivi iz razloga jer ga je manje vise bilo sa skoro svim poznatim zvjezdama trance kulture, X-Dream, Atomic Pulse, Shanti, Wizzy, Altom, Silicon Sound, Jaia, Atmos…, nastup na Exit festivalu 2005, nastup u Japanu u Tokiju, kao jedan od prvih artista sa podrucija balkana a u bransi trance zvuka koji su prezentirali svoje materijale na dalekom istoku, nastupi u Grckon, Madjarskoj, Bugarskoj itd… Predstojeci bitniji dogadjaji koji ce predstaviti Nikolu sto u live sto u DJ set izvodjenju bice opet na Exitu ove godine, zatim na mnogobrojnim label partijima po Beogradu i Novom Sadu kao i u Begoradskoj Areni na dogadjaju posvecenom nastupu benda Chemical Brothers. Nedavno, Nikola se odlucuje na pristupanje artist zajednici Sound Mute (www.soundmute.org) koja ce se u narednom beriodu starati o bookinzima i nastupima projekta Prosper. Nesto vise o samom projektu i njegovoj muzici na www.prosper-music.com, www.stsmusic.org i www.myspace.com/prospermusic

Lara
www.soundmute.org
www.myspace.com/lara_pr_of_soundmute

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2