Skip to main content
  • 2.08.2016.

Prvi vinyl koji je ikada zasvirao u svemiru!

Mali korak za jednu ploču, veliki za čovječanstvo! Huston nije imao nikakav problem ovoga puta, a Jack White je ostvario četverogodišnji san na kojem se čitavo vrijeme radilo u pozadini.

 
Kažu da te u svemiru nitko ne čuje kako vrištiš, ali ako pustiš ploču na posebnom, za rijetku atmosferu konstruiranom pultu, glazba je moguća miljama iznad glava stanovnika plave lopte.
 
Prije 3 dana, 30. srpnja, tako je pogurana jedna nova granica, pomaknuta još malo uz puno truda i inovacije, jer nemoguće je tako i tako samo točka gledišta. No s mjesta s kojeg Jack White gleda sve je moguće. Ponad atmosfere je tako zaorila ploča simboličkog naziva "A Glorious Dawn" Johna Boswella koja je bila umixana s narativnom jednog od najvećih zaljubljenika u prostranstva svemira koji je u 70-ima obrazovao čitave generacije genijalnim dokumentarcima "Cosmos", Carla Sagana

 
Ploča je zasvirala punih 28.8 km iznad zemlje na posebno dizajniranom, i još jednom prikladno nazvanom, Icarus Craftu. Icarus je bio u izgradnji posljednje tri godine, a svoju tehničku vještinu gospodinu Whiteu je posudio dugogodišnji prijatelj iz Third Man Recordsa, Kevin Carrico. Sama vinilka presvučena je zlatnim premazom kako bi mogla podnijeti uvijete bez zraka i direktni udar sunčevog zračenja, jer obični vinil ima relativno nisko talište. Svirka je trajala punih 80 minuta prije no što je visinski balon koji je nosio pult i ploču puknuo.
 
White je napomenuo: "Naš glavni cilj od stvaranja ideje do dovršetka projekta bio je da ubrizgamo maštu i inspiraciju u dnevni diskurs ljubitelja glazbe i vinyla. Spajanje naše kreativnih impulsa s onima otkrivanja i znanosti je ono što nam je strast i, čak i na skali na kojoj smo ovdje radili, bilo je uzbudljivo odlučiti napravit nešto što još nikada nije bilo učinjeno i raditi prema ostvarenju. Ujedno nam daje i veliko zadovoljstvo odati počast nevjerojatnom znanstveniku i sanjaru koji je bio Carl Sagan. Nadamo se da ostvarenjem svoga cilja inspiriramo druge da sanjaju velike stvari i započnu svoje osobne misije, koje god one bile."
 
Pa za pune pripreme rušenje povijesne barijere, lansiranje i let iznad planeta koji zoveš damom uz zvuke spektakularne zore i Carla Sagana izvoli na video niže. Dozvoli si da budeš inspiriran onima kojima je ono teško samo prilika da se zadatku prgavo izderu u lice – "Challenge Accepted!"
 
{youtube}E5D2x6JiClo{/youtube}
wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
schulz mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop