Skip to main content

Raveri Londona u protestu protiv policije!

Čuo si priče o raznim varijantama jaza već milijun puta. Generacijski, obrazovni, kulturni… 

 
Nije bitno koji, ali temeljna gradivna jedinica ovih provalija u kojima se gube tolika srca i karakteri, pogonjeni bijesom na ono što je s druge strane jaza, je nerazumijevanje, ignoriranje razloga druge strane jer slijepo slijediš jedinu putanju koju ti smatraš ispravnom.
 
Nije li sasvim smiješno da u doba neprekidne histerične društvenosti, kada je sasvim vjerojatno da ćeš u jednom danu doći u kontakt sa barem 20 različiti persona preko raznoraznih spravica i gadgeta, stvar koja najviše nedostaje monadi razvoja društvenog je upravo komunikacija.
 
Zašto mogućnost apsolutne komunikacije simultano s svojim postojanjem zabija klin u komunikacijske kotačiće? Ako svaka strana samo urla svoje s rukama na ušima ništa neće biti postignuto, i ovo je primijenjivo na svaki mikro i makro aspekt tvog vlastitog života i većeg socijalnog tkanja kojeg si dio.

 
Tako su perthodne subote, 30. siječnja, londonski raveri odlučili prisiliti vlasti da slušaju mirnim prosvjedom protiv nepravdi koje pulsiraju lokalnom rave zajednicom u posljednje vrijeme. U 2 popodne ekipa se okupila u Shoredich četvrti pod kišobranom eventa na FB nazvanog " Freedom to Party".
 
Po prirodi zamišljeno je kao miran protest i poruka policiji koja u posljednje vrijeme oštri kandže na raverskoj zajednici grada.
 
"Znam da su ilegalni, ali ne činimo nikakvu štetu. Ove prazne napuštene zgrade se koriste za dobro, za sreću" – napomenuo je jedan od organizatora partyja, napomenuvši kako je cilj protesta bio pokazati "da smo prijateljski raspoloženi i da se možemo zabaviti bez da stvaramo nevolje".

 
Događaji koji su posljednjih nekoliko mjeseci proganjali londonski noćni život sve više su zatezali gumicu rastegnutu između autoriteta policije i rave civila. Kako su mnogi klubovi grada pali u žrvanj gentrifikacije sve je manje mjesta na koje se može otići na noć kvalitetne glazbe. Paralelno underground scena Londona, koja je od 80-ih stup britanske party kulture, pretrpjela je značajan udarac zatvaranjima i zapljenom goleme količine skupe opreme. Jedan od sudionika je napomenuo kao ovo nema nikakvog smisla jer "nikome ne štete i ostavljaju mjesta u jednakom stanju u kojem su ih zatekli."

https://www.standard.co.uk/news/london/shoreditch-protest-demonstrators-take-to-the-streets-in-support-of-illegal-raves-a3169176.html  

Ovaj protest potpuna je suprotnost i iskreni pokušaj otvaranja dijaloga nakon događaja koji su se odvili u studenom i rezultirali s 28 uhićenja i 12 ozlijeđenih policijskih službenika. Sam event nastao je na temelju ideje mirnog prosvjeda koji se odvio 1990. u Londonu gdje se 10 000 ravera okupilo na Trafalgar Squareu kako bi se borili protiv anti-party zakona koji su krenuli nicati u to doba.
 
Hoće li trud Londončana uroditi plodom ili će rave grane ostati jalove u dijalogu s Scotland Yardom? Hoće li napušteni lokaliteti sakupljati prašinu po podovima umjesto da se koriste "za sreću"? Hoće li egzibicije autoriteta postati važnije od onoga što je ispravno? Odjeke tek imamo za vidjeti, iako svako tijelo autoriteta mora shvatiti da neda li onima nad kojima rukom vitla slobodu i ispušni ventil, stvari će naći druge načine da isplivaju na površinu, slijedeći puta možda ne tako mirno.
 
 
dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2