Skip to main content
  • 19.04.2008.

Red Bull Music Academy 2008 – Barcelona, Španjolska

Kada si posljednji put čuo tako dobru stvar, da si se morao zaustaviti na minutu, odmah nazvati frenda ili jednostavno zaurlati na sav glas? Danas? Super, tebe tražimo. Red Bullova Glazbena Akademija svake se godine "utabori" na drugoj lokaciji, naoružana vrhunskom opremom potrebnom za kreiranje muzike. Onda tamo pozove sve svjetske DJ-e, glazbene producente, inovatore zvuka, umjetnike i glazbenike.

Piše: 

Oni dva tjedna dijele svoje znanje sa šezdeset glazbeno otkačenih glava koje povezuje jedna i jedina ljubav; glazba. Dijele se studijski savjeti, DJ trikovi, tajne i anegdote – i sve to putem predavanja i praktičnih vježbi u udobnim predavaonicama, moderno opremljenim studijima te na partijima po gradskim klubovima. Njezina namjera je svim glazbenim oduševljenicima ponuditi binu za razmjenu glazbenog znanja i ideja. Nema ocjena, a sve s čime se vratiš kući su iskustva – ona prava iskustva. Počeci Akademije sežu u 1998. godinu kada je održana prva Akademija u Berlinu. Nakon toga njezini zvukovi se šire po Dublinu, New Yorku, Londonu, Sao Paolu, Capetownu, Rimu, Seattleu, Melbourneu i Torontu.

Ovogodišnja stanica: Barcelona

Barcelona je jedno od onih mističnih gradova koji su nekad inspirirali svjetske pjesnike, a danas postavlja naopako sve što si ikad mislio da znaš o glazbi i urbanim trendovima. Grad gdje fuzije dubokih misli u obliku najnovijih beatova putuju do plaža, terasa i afterpartya o kakvim si samo sanjao. Šetnja po barcelonskim ulicama podiže tvoje misli u visinu dok te slijede mirisi katalonskih specijaliteta. Ovo je grad u kojem možeš vidjeti grafite na visokim modernističkim zgradama, gdje su Gaudijevi šareni mozaici i nova arhitekturna umijeća prisutni svakodnevno. Istina, ovo je jedini grad na svijetu koji ti već samo šetnjom trgovima i tržnicama pruži toliko mnogo inspiracije da je možeš dijeliti s drugima. I to potpuno besplatno.

Ako te to nije uvjerilo, onda te vjerojatno ništa niti neće. Ali ako si jedan od onih koji zna da glazba nije nešto što čuješ, već nešto što osjetiš, jedan od onih kojem se digne kosa dok sluša perfektnu bas liniju, onda napravi nešto! Prijavi se, vjeruj sudbini i… Vidimo se tamo!

*Faza prijava za ovogodišnje izdanje Akademije završava 5. svibnja! Budući kandidati aplikacijski CD s formularom mogu podignuti kod lokalnog predstavnika (tomo@redbullmusicacademy.com), u CD shopovima ili na Info Sessionu koji će se održati 24. travnja u Aquariusu. Također, postoji mogućnost "downloadanja" aplikacijskog formulara s Red Bull Music Academy stranice – www.redbullmusicacademy.com.

Po završetku aplikacijske faze šezdeset obećavajućih bit će pozvano na radionice Akademije u Barcelonu, a oni koji budu pozvani moraju planirati sudjelovanje u jednom od dva termina (od 21. rujna do 3. listopada ili od 12. do 24. listopada). Letovi i smještaj plaćeni su od strane Akademije.

Workshop Info Session  Zagreb
Red Bull Music Academy 2008 – Barcelona

Info Session  Red Bullove Akademije, koji će se odvijati u Aquariusu, jedan je od mnogih sessiona koji se odvijaju diljem svijeta. Zamišljen je kao tipičan dan na Red Bull Music Akademiji za sve koje privlači ideja o stvaranju glazbe. Tamo će vam domaćini, zajedno s gostima preko predavanja i interaktivnih radionica približiti cjelokupnu ideju Akademije  te predstaviti i podijeliti svoja iskustva i znanja. Ulaz na predavanja je besplatan.

Nicky Siano – 1st resident DJ of legendary Studio 54 (predavač)

Legendarni DJ Nicky Siano, kojeg smatraju pionirom disko glazbe, karijeru je započeo ranih sedamdesetih. Ubrzo otvara i vlastiti klub „The Gallery“ koji u kratkom roku postaje i najjači njujorški underground klub. Kad je Steve Rubelle otvarao kultni „Studio 54“, logičan potez bio je da za jednog od dvojice svojih Dj-a uzme Nickyja Siana. Godine 1977. Nicky je postao prvi DJ koji je producirao ploču – underground klasik "Kiss Me Again" (Sire Records), koji je prodan u više od 300,000 kopija. 1983. je producirao i napisao dance klasik "Pick It Up". Od 1984.-1998., Nicky se okrenuo humanitarnom radu, radio je s ljudima oboljelima od AIDS-a, a nakon toga se ipak vratio 'full time' na scenu. U knjizi Tim Lawrencea, "Love Saves The Day", koja govori o dance glazbi sedamdesetih, karijera Nickyja je popraćena u potpunosti sve do detalja. Knjiga je objavljena 2004. i već su prodana filmska prava. Sudjelovao je i u snimanju  hvaljenog MTV/VH1 dokumentarca "The Day Disco Ruled The World", koji mu je ponovno donio mnogo medijske pozornosti. "Moj je moto inzistiranje na funky glazbi, i to ljudi uglavnom vole. Zato sam i imao uspjeha na američkoj klupskoj sceni. Mogu svirati i rock i R&B i house i techno, pa i pop, ali sve to presvučem u funky da bude prihvatljivije" – svoju teoriju uspjeha objašnjava Nicky Siano uz čije će setove nostalgičari bez sumnje uživati na plesnom podiju do kasno u noć.

Teme:
– Nastanak klupske kulture u New Yorku
– Disco razdoblje
– House- novi disco

Eddy Ramich (predavač)

Eddy Ramich rođen je u Nizozemskoj, a djetinjstvo provedeno u Nizozemskoj, Slovačkoj, Libiji i Njemačkoj oblikuje njegov način razmišljanja. Iako aktivan sportaš, Eddy pohađa satove violine, a godine breakdance groznice uvode ga u svijet hip hopa i prvih angažmana na školskim partyjima. Naklonost crnačkoj glazbi razvija se još više za Eddyjevog boravka u Engleskoj 1988. gdje se upoznaje i s acid jazzom i soulfull houseom, a već iduće godine etablira se kao DJ. Dvije godine kasnije, Eddy se vraća u Zagreb i uz studij ekonomije počinje producirati vlastitu glazbu i dobiva prvu rezidenciju, u zagrebačkom klubu Aquarius. Njegova radijska emisija Kontrapunkt na valovima Radija 101 egzistira još od 1994. godine. Domaćoj je publici poznat kao jedan od suosnivača Kontrapunkt festivala na kojem je svirao s brojnim poznatim imenima. Nakon dugogodišnjih nastupa u klubu Aquarius, Eddy se hrvatskoj publici predstavio zapaženim albumom „Just Like…“ nastalim u suradnji s Yannah Valdevit, koja zajedno s njim čini dvojac Eddy Meets Yannah. Eddy je, osim kao član ovog dvojca, soul publici poznat i kao voditelj Eddy Ramich One Man Radio Show-a, jednog od rijetkih u Europi koji u eteru veće radio postaje (Radio 101) prezentiraju underground soul, hiphop,jazz beat… Najslušanija japanska radio postaja „J-Wave“, koja ima veliki utjecaj na trendove elektronske glazbe u svijetu, izabrala je upravo Eddya za najboljeg svjetskog DJ-a i dodijelila mu titulu "Master Of Mastermix 2006".

Teme:
-Radio danas – Analog, Internet radio, Podcast
-Selekcija glazbe, Mixing skills – Club & Radio
-Glazba danas i utjecaj interneta na nju

Marin Rajčić – mdr  (predavač)

Jedan od osnivača i pokretača portala side glazbe 'Earbugs' te predsjednik
udruge za promociju nezavisnih umjetnika 'Tempus Fugit'.

'Earbugs' projekt je zasnovan na web stranicama koje su u cijelosti posvećene prvenstveno neafirmiranim glazbenicima, pružajući im mogućnost predstavljanja njihovih radova, njihove biografije i njih samih.
'Earbugs' svojim posjetiteljima omogućuje preslušavanje glazbe te pruža priliku da saznaju ponešto o glazbenicima, pogledaju fotografije s koncertnih nastupa, saznaju vrijeme i mjesto održavanja slijedećeg nastupa, stupe u kontakt s glazbenicima i eventualno ostvare suradnju. Cilj projekta je okupiti demo glazbenike koji inače nisu u mogućnosti samostalno i adekvatno predstaviti svoju glazbu široj publici, popularizirati Internet kao medij za direktnu međusobnu komunikaciju glazbenika i njihove publike, te povezati glazbenike iz Hrvatske s glazbenicima u susjednim zemljama kao i drugdje u svijetu.

Teme:
–   Početak i ideja 'Earbugsa'
–   Put benda od osnutka do prvog koncerta i na kraju do potpisa za izdavačku kuću
–   Glazba i internet kao medij promidžbe
–   Egzistencija side glazbe

Moderator: DJ Tom kao „Mister X“

 Zaljubljenik u glazbu još od ranih dana svoga života, već sa 16 godina postaje rezident DJ u danas nepostojećem klubu SC-a u Zagrebu. Njegov stil se jednostavno može opisati kao house jer nikada nije osjećao pripadnost samo jednom pravcu unutar predivnog šarenila house zvukova. Iako je cijelu svoju karijeru obilježio rezidencijalnim programima, prošao je i mnoge kultne programe i klubove, a posljednji su bili nekoć popularni "Body & Soul", kao i nešto noviji "Home". Tom je također i koautor prve hrvatske house kompilacije "Nitelife" objavljene 2001. a te iste godine postaje i prvi Hrvat ikad primljen na prestižnu Red Bull Music Academy.

5. Moderator : DJ CET – Tomislav Cetina

Legendarni glas zagrebačkog etera, dugogodišnji zaljubljenik u elektronsku glazbu te jedan od stalnih aktera zagrebačke klupske scene u posljednjih 15 godina svojim radom ruši granice među žanrovima elektronske glazbe.

Info Session Afterparty
Red Bull Music Academy 2008

Aquarius / četvrtak / 24. travnja / 22h

Nicky Siano (NEW YORK)
1st resident DJ of 'Studio 54'

DJ Eddy Ramich (ZAGREB)
'Kontrapunkt'

DJ CET (ZAGREB)

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk