Skip to main content
  • 14.03.2018.

Represivni organi unikatnom metodom zastrašivali festivalske turiste

U malom ribarskom mjestu novoizabrana lokalna vlast predvođena europski orjentiranim liderima srednje životne dobi ustvrdila je prije nekoliko godina da bi bilo dobro razvijati se u smjeru sve većeg broja dolaska mladih festivalskih turista.

Piše: 


No, lokalna vlast možda nije bila 100% upoznata sa tajnim planovima represivnih organa u pogledu "anketiranja" novog tipa turista koji dolaze u destinaciju. Čini se da se u tim državnim strukturama stvari mijenjaju i odvijaju jako sporo, te da pojedinci ne žele prihvatiti ili teško usvajaju nove trendove poput činjenice da je elektronička glazba danas važan dio kulture i selektivnog turizma RH. Represivni organi su tako mimo turističkog preobražaja pronašli nove načine zastrašivanja mladih turista. Dogodilo se da su brojni inozemni mladići i djevojke koji su odabrali destinaciju zbog plesa (danju se opuštali na pješćanim plažama, a noći provodili na festivalu) bili legitimirani, privođeni, zastrašivani, a naposljetku i pretresani, te kažnjeni novčano.

Država je tako ubrala novac, a neki načelnik i pokoji bod za napredovanje u karijeri. Pitamo se je li ovo rješenje, i u koju svrhu su provedene te mjere i možemo li očekivati povrat tih gostiju u Hrvatsku? Naravno da ne.

Zanimljivo je kako na festivalu i u neposrednoj okolici festivala tijekom 4 dana nije primjećen ni jedan represivni organ, pa se sad pitate gdje su zastrašivali i pretresali mlade turiste. Organi reda su u tom malom pitoreksnom mjestu osmislili novu metodu provođenja zakona legitimiranjem na plažama, u stanicama i apartmanima, tako da ni jedan medij, a ni gost festivala ništa ne primjeti. No, misleći na našu zajednicu i njenu budućnost informacije dobivene iz povjerljivih izvora ipak smo odlučili plasirati u javnost.

Danas je Hrvatska uistinu top festivalska destinacija, no kako se svijet ubrzano mijenja, tako i globalizacija elektroničke glazbe postaje još brža. Svakog dana otvara se jedno potencijalno dobro novo tržište u kojem će mladi turisti ostaviti svoje novce i proveseliti se, stoga apeliramo na lokalne vlasti i represivne organe da djeluju složno u okvirima zakona i da ne provode stroge mjere nadzora nad gostima koji su došli potrošiti novac u sklopu nekog festivala.

A kad smo kod povrata turista u destinaciju i dalje veliku muku imaju festivali i u puno poznatijim odredištima. Među najvećim problemima ističu se astronomske cijene u uslužnim djelatnostima poput taxi usluga, iznajmljivanja smještaja gdje one vrtoglavo rastu u odnosu na uobičajene iznose baš kada se u destinaciji održava neki festival. Apeliramo ovim putem na domaće stanovništvo da nude usluge u okvirima standarda, jer kao što i sami vidite festivali tu planiraju ostati još par desetljeća i cijelu priču treba gledati U pozitivnom i u dugoročnom smislu.

Poznato je da nitko nije zaradio ogroman novac preko noći!

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk