Skip to main content
  • 3.07.2018.

Šibenski rave u Pećini… da, stvarno!

Eoni su prošli od prvih grlenih urlika koji su simulirali jezik kod tvojih kožom ogrnutih predaka, tvojih beta verzija ljudskog. Stalaktite, stalagmite, lovine, lovišta, otkriće vatre i jedno digitalno i elektroničko doba kasnije – vrijeme je za povratak u pećinu.

Piše: 


Jednostavno "Pećina" za domaće, "The Cave" za one s pasošem u džepu, ova šibenska prirodna struktura savršeni je, desetljećima skriveni i tajnom natopljeni, amfiteatar za nove ljetne štorije. Samo nekoliko minuta od centra Šibenika, u žbunju i raslinju punopravnog legitimiteta prirode da uzme natrag ono što je njeno već godinama stoji zaboravljena jedna ljetna lokacija. Izgrađene od vojske u samo njoj poznate svrhe, kaskade amfiteatra na ulazu u pećinu zjapile su prazne od 90-ih.

No više ne, s noge na nogu i s ideje na ideju, udruga Rat Cat mačjom gipkosti i štakorskom snalažljivošću otkrila je prostor i zatražila dopuštenje Grada ne bi li ovo zaboravljeno mjesto iznova nosilo radost. Kažu "Traži i dat će ti se!", i u pravu su. Ekipa je dopuštenje za korištenje i dobila, prostor je raščišćen i testiran i već prirastao srcu po otkriću fantastične akustike zidova pećine. U doba kada velike eksplozije bina postaju ulazna razina mlađih elektroničara, oni s iskustvom, u kuži i zasićeni velikim paradama traže intimnije prostore slobode da budu.

Šibenčani i Šibenčanke čini se žive svoju elektroničku renesansu i zore su neminovne posljedice noći, pa tako nakon bogatog zimskog programa rolanja na floru Kuglane ova mlada ekipa stavlja Šibenik na mapu mokrih plesnih snova Zagrepčana, Zadrana, Splićana i Makarana koji su uživali u visokom standardu organizacije, instalacijama, audio vizualnim oblizekima, pomaknutim opskurnostima izložbenih lutaka s mapping i projekcijama od kojih su djelovale kao da njihovi plastični udovi zajedno s publikom.

Dobre priče inklinirane su da nastave dalje kolektivnom energijom podrške onih za koje su stvorene, pa tako i Rat Cat planira prvi event Pećine za 6. srpnja. 400 parova stopala doći će pod kameno zdanje gdje će svaki detalj biti ispoliran pod paskom visokoprofilnih odgovornosti oku i uhu za koje sebe drži partner Mediteran Produkcija na onome što su predstavnici lokalne uprave i grada nazvali, najljepšom i najneobičnijom ljetnom pozornicom Jadrana.

Rat Cat ekipa također ponosna i zahvalna najavljuje da na otvaranje Pećine stiže globalno poznato DJ ime, Toto Chiavetta s Innervisions obiteljskog stola. Sasvim daleko od Kansasa, Toto je rođen u Cataniji gdje je glazba bila sve samo ne dostupna. Jedna radio stanica u gradu, apsolutno nula DJ u tom istome gradu od kojih bi mogao učiti. No, glazba je učinila ono što čini, našla je način kod klinca koji je sakupljao sve glazbeno na što je mogao staviti prste. Uskoro u priču upada DJ-ing da bi s vrlo bazičnom opremom već s 14 krenuo eksperimentirati s produkcijom.

Put je bio dug, no do 1998. već je otvarao za nekoliko velikih house imena, da bi 2012. postao konzistentni kozmopolit kao posljedicu požude svjetskog uha za njegovim zvukom. U srcu house poklonik zaslužio je poštovanje savršeno izvedenim dubokim organiskim setovima, no nije sramežljiv ni zalutati u techno primjese, a u njegovoj estetici možeš uživati na izdanjima s Innervisionsa, Yorube, Ibadana, Defecteda, Soul Heavena, AtJazz Record Company-ja…

Plan i program evenata u Pećini odvijat će se u prosjeku svaka dva tjedna i iz baze nam javljaju kako bi rado povećali učestalost, no razlog je ipak taj da Šibenik pleše stalno, da su svi datumi popunjeni sjajnim glazbenicima na Tvrđavi Sv. Mihovila, Obonjanu, izvođačima oko svježe objavljenog ostanka Gardena… te i da žele kolegijalno koordinirati svoje djelovanje sa svima koji rade za isti cilj.

Nije li sasvim sjajno i duboko zadovoljavajuće kada stvari naprave puni krug, bez obzira koliko tisućljeća stoji na opni kruga, kada se u doba na struju vraćaš na mjesto gdje je sve počelo, u univerzalnu pećinu svega onoga što je čisto, neiskvareno i baš takvo kakvo je. Vidi sve pećine, gledaj svaki izlazak i zalazak koji možeš, odsanjaj i otpleši sve što je na raspolaganju, uzmi svako iskustvo, svako "hvala", "molim te" i "oprosti", sve avanture, trake, razgovore i sjećanja koja možeš. Nikada više nećeš biti tako mlad kao ovoga ljeta! Uzmi sve i dobrodošao u Pećinu!

Ulaznice po cijeni od 70 kuna u pretprodaji možete nabaviti putem sustava Entrio –>> https://bit.ly/2tCMecj

Line Up: Toto Chiavetta – Bake Junior – Lawrence Klein – Tomislav Rupic

sea star mobile
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk