Skip to main content
  • 25.01.2024.

Slučaj Boogaloo: Javni natječaj za prostor je bio već unaprijed obećan KSET-u?

Trakavica oko neizvjesne budućnosti kultnog “hrama sreće” se nastavlja. Donosimo službeno priopćenje Pučkog otvorenog učilišta te Shipinu stranu priče.

Piše: 

Objavljeni su rezultati javnog natječaja za zakup poslovnog prosotra – Pučko otvoreno učilište Zagreb, u kojem se dosad nalazio Boogaloo. Upravno vijeće donijelo je odluku o odabiru najpovoljnije ponude za zakup prostora, a to je zajednička ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ElektroStudent d.o.o. s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 16.069,69 eura koja će biti uvećana za PDV. Ugovor je sklopljen na dvije godine, stoji u priopćenju Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Na natječaj se javila i ekipa iza Boogalooa, REGA-DARKO j.d.o.o u zajedničkoj ponudi s Udrugom za promicanje glazbene i tehničke kulture „Glazbena kuća“ te su se pozvali na pravo prednosti sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, no kako se navodi u priopćenju, to pravo ovdje nije primjenjivo jer po zakonu pravo prednosti na sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora ostvaruje isključivo osoba sa statusom obrtničke ili samostalne profesionalne djelatnosti, koji uvjet oni ne ispunjavaju.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nedugo nakon objave rezultata, Shipe je iznjeo svoju stranu priče

Anđelko Šipuš poznatiji kao Shipe je još jednom kroz podužu objavu na Facebooku iznjeo svoju stranu priče te priložio dokaze koji naslućuju da je natječaj prilagođen jednoj strani. Važan dio objave bio je posvećen Shipinom interakcijom s ljudima iz KSET-a koju je prenio kronološki.

Također, Shipe je istaknuo kako su zajedno s Glazbenom Kućom predali dokumentaciju i program s preko 200 stranice, dok su iz KSET-a donijeli kuvertu s 35 neuvezenih listova, od čega je bilo 25 stranica dokumentacije s protokolom.

Interakcija Shipe i ekipe iz KSET-a

Prva interakcija Shipe i KSET-a se dogodila u lipnju, kada se ekpa KSET-a zanimala za minimalne tehničke uvjete. Sljedeća interakcija je bila u rujnu, nedugo nakon što su u Boogaloou dobili obavijest da moraju napustiti objekt. Tih dana je mladić iz KSET-a zajedno s bivšim ravnateljem i v.d. ravnateljicom razgledavao prostor velike i male dvorane.

Shipe je istražio tko je to razgledavao Boogaloo te ih kontaktirao (KSET) da vidi što im točno treba te kako im može pomoći. “Dobivam informaciju da njima treba prostor do obnove fakulteta, ali naravno radovi kasne, te da im treba baza narednih godinu dana i kafić, a sa noćnim dijelom niti sami nemaju prevelikog iskustva” te dodaje “Nama ionako kafić ne treba, vas ne zanima previše noćni život. Tu smo za vas, čekamo natječaj i idemo vidjeti kako bismo jedni druge podržali, budući da smo oboje sličnog alternativnog mindseta.”

U prosincu, natječaj za prostor Boogalooa je bio raspisan, a Shipe i njegov partner su razmišljali hoće li se prijaviti samostalno ili zajedno s ekipom KSET-a, na što zaključuju da i očekuju da će se oni njima javit za suradnju o kojoj su pričali. No, situacija se mijenja, kako Shipe prepričava par dana nakon raspisa natječaja mladić iz KSET-a je ponovno razgledavao Boogaloo te se pravio blesav da ne zna gdje se nalazi. Tom prilikom je naletio i na jednog promotora s kojim povremeno surađuju, koji im kaže da se sve namješta KSET-u i da je po njima prilagođen natječaj.

Nakon tog događaja, Shipe je još jednom kontaktirao mladića iz KSET-a koji mu je tom prilikom istaknuo kako još uvijek ne znaju hoće li se prijaviti na natječaj te su htjeli popričati o tome. Samo da bi se naposljetku prijavili na natječaj s nerealnom ponudom.

O kojim je cijenama najma riječ?

U Boogaloou su precizno izračunali da ako žele normalno raditi i funkcionirati, mogu maksimalno ponuditi 81 tisuću kuna sa uključenim režijama. No s druge strane, neprofitna udruga KSET nudi mjesečno gotovo 166 i pol tisuća kuna s režijama.

Udruga KSET, koja ima veće rashode od prihoda te je za cijelu godinu imao prihod od 573.000, treba samo za kaparu položiti 3x cijenu najma, ili ga točnije ravno 500.000kn kapare! Udruga KSET koja je par dana prije rekla da ne zna hoće li se prijaviti zbog previsoke početne cijene” ističe Shipe te dodaje kako je kaparu za najam KSET-u dao grad za njihov “Večernji program”.

Shipe je za sami kraj istaknuo kako je ovo najskuplji najam u povijesti grada Zagreba te poručuje kako nema apsolutno nikakvu namjeru se iseliti iz prostora.

sea star desk
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2