Skip to main content
  • igla
  • 7.06.2012.

Snima se dokumentarac o Ex-Yu elektronskoj sceni

Mnogi akteri današnje elektronske glazbe i oni koju ju slušaju i žive nisu svjesni tko je sve stvarao elektronsku glazbu dok ju još uvijek nisu tako ni nazivali.

Piše: 

Naslovna foto

igla

Filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić i producent, novinar i DJ Višeslav Laboš uhvatili su se velikog projekta koji će skupiti u jednu antologiju razvoj elektronike od `50-tih do `90-tih godina i obuhvatiti sve glazbenike koji su stvarali temelje za današnju elektroniku. Od Zdenke Kovačiček, Denis & Denis i Videosexa do slovenskog synth instrumentalista Mihe Kralja pa sve do Leibacha, Petra Dundova, FFFC-a, No Name No Fame i drugih.

Kako, na žalost, ne postoji centralni arhiv sa audio dokumentacijom objavljene glazbe na tlu Hrvatske i ex Jugoslavije, tako je i pronalaženje materijala bila mala noćna mora jer su se albumi sakupljali po privatnim arhivima, od privatnih kolekcionara, a najmanje od diskografskih kuća jer kako kaže Luketić: "Često diskografi ni sami ne znaju što imaju jer slijede te podjele na rock, pop i zabavnu glazbu."

{youtube}eFxzkSpynuA{/youtube}
U međuvremenu se rodila ideja da snime i dokumentarni film po uzoru na BBC-ev dokumentarac "Synth Britannia" u kojem je pokazano tko su ljudi koji su stvarali elektronsku glazbu u Velikoj Britaniji. Luketić i Laboš pripremaju dokumentarac radnog naslova "Primitivni ples", koji je trenutno u fazi predprodukcije. Pokrit će sve aspekte ex YU elektronike, od avangarde do pop glazbe, kao i otkriti gdje su i kako danas žive akteri te scene – piše tportal.

 Projekt uključuje seriju tematskih kompilacija pod radnim naslovom "Diskoteka", a prvi disc "Rare ex YU synth pop & electro 1978 – 1989" iz te serije trebao bi se u izdanju Croatie Records pojaviti na jesen ove godine dok se Luketić i Laboš nadaju da će film "Primitivni ples" završiti i premijerno prikazati 2013. Jedva čekamo!

sonus 2
soul gravity mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju