Skip to main content
  • 13.05.2016.

Split konačno dobiva klub kakav zaslužuje!

Ako ga sagradiš doći će! Ili obratno, već su ovdje. Nije ni važno, jer biser pod Marjanom sprema nešto veliko za sve one kojima venama pumpa elektroničko.

 
Iskoračiš li malo iz sebe i pogledaš uokolo primijetit ćeš da živiš okružen prekrasnom zemljom na skutu Jadrana s divnim vrijednim ljudima koja ima toliko toga za ponuditi.
 
Kada je pogonsko gorivo strast i ljubav stvari nemaju gdje drugdje nego prema gore, pa tako Splićani i Splićanke posljednjih godina razvlače obraz u osmijeh gledajući kako ulice na kojima su odrasli postaju sve poželjnija destinacija za gladna lutajuća turistička stopala.
 
Stoga je nekoliko uspješnih poduzetnika koji već napajaju hvarske party noći spojilo glave, zasukalo rukave i odlučilo investirati u novi pothvat u samome centru. Ako si kojim slučajem prelistao neku tiskovinu ili prosurfao pokoji val portala zapalo ti je u oko vjerojatno da će kino "Central" u gradskoj jezgri uskoro dobiti facelifting i biti prenamijenjeno u ono što si čeznutljivo priželjkivao. Tamo gdje si zavaljen u sjedalo gledao tuđe priče ispričane na platnima sada ćeš na podiju pisati svoje, jer krajem lipnja Central postaje party prostor koji može fino u njedra prihvatiti od 900 do 1200 patrona.

 
Kako je s nama podijelio jedan od odgovornih za pokretanje ovog novog ambicioznog projekta, kreće se na potpuno novi plato kvalitete, još neviđen u Dalmatinskim klubovima. Najsuvremenija rasvjeta stiže uz štukaturu najmoćnijeg soundsystema D&B u kojem si imao prilike uživati ako te je koji puta put nanio na Ultru, a u prostor se uvode i video ekrani i najmoderniji ventilacijski i klimatizacijski sustavi. Za arhitektonska rješenja Split vuče asa iz rukava i na scenu s punim rukama planova i nacrta stupa, već u anale upisani, Duje Kaliterna koji je ostavio svoj pečat u zdanjima poput Pink Champagnea na Hvaru, splitskog Imperiuma, dubrovačkog Gilsa. Napomenuo je kako će "U pravom smislu riječi, ovo biti prostor za 21. st."
 
Novi uzdanik budućnosti Splitskog clubbinga biti će tako raslojen na nekoliko zona. Središnji plesni podij nudit će ujedno i opciju dva bara, a u okolnom prostoru ponad floora uzdići će se dvije VIP zone sa svojim barovima, dok će nad svime predsjedati galerija s intimnom zonom i vlastitim barom. No sasvim posebno mjesto, i vrlo drago arhitektonskom oku, je ulaz u sam klub gdje će se vrtjeti projekcije starih filmova kao suptilni naklon, skidanje šešira u poštovanju i hommage nekadašnjem kinu.

 
Novi, iznova reinkarnirani, Central manifestira se tako kao kvartet s potencijalom jedinstva, multifunkcionalna dvorana s četiri plesna podija koja mogu djelovati u simbiozi ili sasvim odvojeno, ovisi što prigoda zahtjeva. Klub se lako može transformirati i u koncertnu dvoranu ili mjesto za posebne i neuobičajene evenete što je do sada bilo nemoguće zbog fiksnih sjedala. Central će u splitske noći dovesti stanovnike stranih pulteva, ali i na domaćem tlu uzgojene talente kao rezidente. Zima će biti nešto oskudnija događajima, no ne dopušta se pad kvalitete.

 
Nakon burnog početka tisućljeća, u koje ponekad bježiš u mislima i s nostalgijom se sjećaš beskonačnih noći na podijima i nakon zatišja koje je uslijedilo, bura se iznova diže. Sve novo prvo fascinira samom svojom novosti, zatim kada ona splasne biva razrijeđeno u svojoj esenciji i pomalo izgubljeno, da bi se potom vratilo zrelo i stasalo u punoj snazi. Odgojeno, puno, inteligentno i shvaćeno. Upravo posljednjih godina ovo se dogodilo s elektroničkom glazbom i kulturom koja je na njenim temeljima izrasla. Nova kvalitetna mjesta, sjajna gostovanja, festivali porazasipani pijeskom Jadrana i nova optimistična energija i trud, glazbu poguranu na margine vratili su u svakodnevicu. Uviđen je turistički potencijal mladih ljudi željnih kvalitetnog provoda, dugih noći i sretnih jutara i mediji su upalili svoje megafone i proširili informacije i entuzijazam diljem Lijepe Naše. Simultano, i političko oko je svrnulo na nove potencijale koji se rađaju u jednoj divnoj Balkanskoj zemlji. 
 
Pa stoga dok lipanj ne sjedne na kalendare maštaj, sanjaj, guštaj i istražuj. Split čeka jedno dugo, toplo i rasplesano ljeto!
sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk