Skip to main content
  • 25.06.2020.

Stephany Stefan predstavlja live izvedbu pjesme Red Light s albuma prvijenca

Stephany Stefan, riječka glazbenica koja oduševljava svojim potpuno novim izričajem na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Piše: 


Multidisciplinarna umjetnica Stephany Stefan predstavlja live izvedbu pjesme „Red Light“ s albuma prvijenca „Iridiscent”, a u nastavku pobliže upoznajte ovu vrlo zanimljivu i talentiranu ženu čiji rad širi horizonte i spaja razne grane umjetnosti.


Foto: Jan Mastrović

Svojim sveobuhvatnim umjetničkim izrazom kao što je: žongliranje vatrom, pjevanjem, fotografiranjem ali i umjetničkim kritičkim osvrtom na društvo ona po svojem jedinstvenom umjetničkom izričaju odskače kao pojava na kulturnoj i glazbenoj sceni.

U svoje nastupe unosi elemente cirkuske umjetnosti i plesa, koristeći vatru kao još jedan ekspresivni element. Stephany Stefan širi svoje umjetničke horizonte interdisciplinarnim suradnjama te nastavlja biti inspirirana prirodnim kataklizmama, jedinstvom ljudi i mijenom kao jedinom konstantom.

Live session koji su snimali u kultnoj Operi, a koja se nalazi u podrumu Teatra Fenice u Rijeci njezin je komentar na suvremena zbivanja u našem društvu kao što je zatvaranje nekada frekventnih i omiljenih mjesta urbanog života u Rijeci:Odlučili smo se za taj prostor jer je Opera do nedavno bila zatvorena za javnost i mnogi Riječani, pogotovo mlađe generacije, nisu imali priliku vidjeti kako ona izgleda. Rijeka vrvi čarobnim prostorima u kojima se još uvijek mogu čuti odjeci povijesti, ma koliko god ti prostori bili u lošem stanju“, njezina osviještenost i angažman bacaju svjetlo ukazuju na gašenje nekada aktivnog noćnog života grada.


Foto: Jan Mastrović

Osviješteno zastupa ljudska prava i slobodu, uživanje u ljubavi naglašava poezijom koju prati miks različitih glazbenih pravaca, opisanim osjećajima istražuje nepregledne horizonte umjetnosti i posvećuje posebnu pažnju prirodi. Umjetnica želi prigrliti ljudsku narav i vidjeti u svakome dobro: „Red Light je posljednja pjesma koju smo napisali za naš album prvijenac IRIDESCENT. Htjela sam dočarati psiho-fizičko iskustvo kroz koje sam prošla u zadnjih 15 godina i iz kojega sam se uspjela izvući nedavno“, u takvim unutarnjim prožimanjima ali i mijenjanjima samih sebe svi smo se jednom ili više puta našli.


Foto Ira Tomić & John Kardum

Pjesmom „Red Light“ Stephany kao da poziva na preispitivanje svega onoga što se uzima zdravo za gotovo ili prihvaća kao svoju osobnu paradigmu: „Sada znam da posjedujem snagu koja je potrebna kako bi mogla zaustaviti vrijeme i iskreno pronaći način da budem bolje, ma što god to značilo. U trenutku kada je moj unutarnji dijalog jasan mogu premašiti svaku doživljenu traumu i pretvoriti ju u prozor s pogledom na unutarnje pejzaže koji su prepoznatljivi svima onima koji su se suočili s ogledalom“, otvoreno je priznala glazbenica a po čemu jasno artikulira probleme suvremenog čovjeka koji se nalazi u duševnom limbu i prisiljen je boriti se za vrijeme koje pripada samo njemu i koje je neprocjenjive vrijednosti.


Foto: Jan Mastrović

Ovaj je live session koji je snimljen još u siječnju najava je za njihov nastup na Pula Art Experience-u koji će se održati 26/06 u još jednom kultnom prostoru Fort Bourguignon u Puli.

Trenutno su Stephany i kolektiv umjetnika u procesu osmišljavanja dva projekta koja planiraju prijaviti na natječaj Ministarstva kulture, te pišu novu glazbu i pripremaju prvi single koji će najaviti njihove nove glazbene pothvate.

Podsjetimo da iza imena Stephany Stefan stoji multidisciplinarna umjetnica iz Rijeke i kolektiv umjetnika koji spajaju različite izričaje u autentičnu audiovizualnu cjelinu koristeći looper i vokal. Stephany piše autorsku glazbu lišenu žanra, iako se u njoj mogu prepoznati elementi jazza, etna, pop-rocka ili ambijentalne glazbe. Prati je bend kojega čine Goran Plejić, Vedran Mijić, Dorian Cuculić i Maja Bolić.

Koncerti Stephany Stefan i kolektiva su jedinstvene audiovizualne izvedbe koje – na tragu sinestezije – povezuju stihove, glazbu i vizualne senzacije. Čitava glazba nastaje u suradnji s vizualnim umjetnikom Oblik3 i studenticom režije Marom Prpić.

Umjetnica ostvaruje suradnju s Oblik 3 (Damjan Šporčić) gdje su u rujnu 2019. godine organizirali prvu audio vizualnu manifestaciju „Suton“ u svojem gradu, Rijeci. Druga manifestacija održana je na svečanom otvorenju EPK Rijeka u veljači 2020. godine. Obje su održane na još jednoj zanimljivoj lokaciji u Rijeci, prostor koji je tek 2015. godine otkopan, te je doživio svoj puni sjaj a to je Arheološki park Tarsatički Principij, kojem je vizualno rješenje dao naš poznati arhitekt Nenad Fabijanić.


Foto: Damir Plavotić

I s tim projektom cilj je bio ukazati na prostore u gradu čiji potencijal nije iskorišten. Oblik3 je vizualima dočarao glazbu te vizuale projicirao po gradskoj vizuri: „Do sada smo na Sutonu svirali mi (Stephany Stefan), Cura i Dečko iz Zagreba te Freekind iz Maribora. Planiramo organizirati još jedan Suton ove godine i ugostiti dva nova izvođača, te održati Suton na još jednoj lokaciji koja čeka kreativnu intervenciju“, najavila je planove Stephany.

Nije ni čudo da je svojim radom i karakterom osvojila srca mnogih i vrlo brzo postala zapažena. Njezine koncerte mogli ste gledati u Zagrebu prošle jeseni 2019. godine u Močvari i Vinylu i prošlo ljeto na otvorenju Star Film Festivala u Sisku, na glavnoj pozornici In Music Festivala, te na otvorenju EPK Rijeka.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2