Skip to main content
  • 14.12.2016.

Sudar Percussion preradom Jarrea odao počast posadi Challengera

U siječnju 1986. dionicu pjesme Last Rendez-Vous (Ron's Piece) trebao je odsvirati saksofonist Ron McNair visoko gore iznad stratosfere u letjelici Challenger.

 
Ovime bi skladba legendarnog Jean-Michel Jarrea postala prva pjesma ikada odsvirana i snimljena bez da su njeni umjetnici i oprema gravitacijom vezani za zemljinu površinu. No tragediju nije briga kakve čovječanstvo ima planove i ne bira tko je dostojan njenog posjeta, pa se prekrasni pothvat kombiniranja ljudske znanosti, tehnologije i umjetnosti u 73. sekundi od polijetanja pretvorio u katastrofu koja je poslala valove tuge svijetom. Nevjerojatno je kako u trenu u kojem radiš na tome da se izdigneš iznad oblaka granice među zemljama, koje se tako jasno vide iz blizine, simultano postaju mutnije sve dok se u jednom trenutku ne počneš smatrati građaninom ne ove ili one zemlje, pripadnikom ove ili one skupine, religije, stranke ili bilo koje druge divizivne strukture – postaješ jednostavno čovjek.

 
Pa je tako njih nekoliko, dapače 6 manifestacija ljudskog, sabranih pod zajedničkim imenom hrvatskih čarobnjaka na udaraljkama – Sudar Percussion – odlučilo iznova u svojoj verziji snimiti pjesmu naziva sasvim prikladnog svojoj veličini i situaciji. 'Last Rendez-Vous (Ron's Piece)'s Jarreovog Rendez-Vous albuma stiže kao obrada nakon što je uspješno obrađena i skladba “Oxygene IV”. Šestero mladih, sasvim svojih, neobičnih hrabrih i inovativnih udaraljkaša spot su snimili u slovenskom studiju RSL Production u Novom Mestu pod paskom redateljice Sandre Mihaljević, a kao gost uletio je i majstor od trube Darko Sedak-Benčić. Tridesetogodišnje note dobile su tako live jazz twist, a pjesma stiže i kao najava albuma koji očekujemo u ožujku 2017. 

 
Glavna udaraljka ansambla, Goran Gorše, o albumu je napomenuo: "Album će se sastojati od obrada iz opusa skladatelja Jean-Michel Jarrea i velika nam je čast upoznati mlađe generacije, a starije podsjetiti na tog velikana elektroničke glazbe. Kroz taj album želja nam je približiti publici koncertne udaraljke te ih spojiti s organski odsviranom elektronikom. Album će biti slušljiv u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prigodi te ne postoji granica koja bi spriječila slušatelja da ne razumije ovu pitku glazbu. Jezik nije barijera, ritma ima u izobilju, pogotovo zvuka koncertnih zvona, timpana i marimbe u izvedbi ansambla Sudar Percussiona. Sama činjenica da nas podržava francuski diskograf BMG te Jarre osobno dovoljna nam je potpora. Planovi s ovim projektom su da ga predstavimo na najvećim festivalima u Hrvatskoj te da pronađe svoj put van naših granica".
 
Pa u jutro jedne nasumične srijede pokloni i ti 6 minuta mladim talentima koji skidaju kapu jednoj od najvećih svjetskih kolektivnih tuga, pokazujući da sve ono tužno postaje manje takvim ako se iz njega kao kolateral rode lijepe stvari.
{youtube}gGDg6uxGf_E{/youtube}
 
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2