Skip to main content
  • 16.03.2023.

Sunrise Sessions – kolektiv koji uvijek nastupa u drugačijem sastavu

Upoznajte kolektiv koji ima dvije posebnosti – uvijek nastupaju u drugačijem sastavu te stvaraju glazbu na licu mjesta

Piše: 


Sunrise Sessions je zagrebački kolektiv koji već osam godina priređuje svirke po zagrebačkim klubovima u kojima sudjeluju eminentni glazbenici s takozvane alternativne scene. Kroz godine kolektiv raste, a trenutno broji više od 30 članova.


Foto: AB

Jedna posebnost Sunrise Sessions kolektiva je što na svakom nastupu svira druga četvorka. Kombinacije glazbenika su mnoge i rijetko se dogodi da se ponovi ista postava. Druga posebno je pak ta što koriste otvorenu formu glazbe i traže nove granice klupske live svirke.

Koristeći tehniku „instant“ komponiranja, koje se odvija u tijeku samog performansa, glazbenici ulaze u jedno začarano područje gdje – „postajanja, forme, strukture i organizacije tek su načini na koje bitno fluidna i heterogena priroda usputno postaje povezana, svezana, uhvaćena ili usporena, do točke na kojoj njezino kretanje gotovo da više nije vidljivo“.

Ono što dohvaća žanrovski tijek, koji izvire negdje u jazz-rock fusionu, protječe kroz house, broken beat i drum 'n' bass ritmiku, te se ulijeva u čudesni ocean progressive i indie rocka, uvelike je zavisan i od publike i ambienta u kojem se održava svirka.

Sunrise Sessions kolektiv nastupa u ciklusima sezone, povremeno se pojavljuju i posebna izdanja. Kako bi ste pravovremeno mogli uhvatiti kolektiv prije na nekoj od njihovih sljedećih svirki, zapratite ih na Facebook stranici.

Što se tiče njihovih objavljenih izdanja, vrijedi izdvojiti ono iz vremena pandemije koronavirusa i “lockdowna” kada su objavili “Sunrise Sessions Isolation Edition” ukomponiran od 5 traka. Svaka od 5 traka, naravno, ukomponirana je od različitih glazbenika.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2