Skip to main content
  • alt
  • 21.06.2015.

Svjetski dan glazbe!!!

Zamisli samo koliko bi tvoj život bio manje bogat da nema glazbe, koliko puta je jedino ona stajala kao barijera od ludila između tebe i svijeta. 

 
Koliko emocija si proživio zatvoren u svoje misli sa slušalicama na ušim ili pak na nekom mračnom podiju s ljudima koje voliš? Glazba ima moć umiriti demone, probuditi ljubav, zaliječiti psihičke i fizičke ozlijede, može natjerati vatru da pleše ili pak razbiti čašu.

alt

 
Tako je logično da nešto ovako moćno i značajno dobije samo svoj dan. Iako ljudi plešu od kada je prvi puta netko odlučio ritmički udarati kamenom o kamen, svoj službeni prvi dan imala je tek 1976. u Francuskoj kada je Joel Cohen, Amerikanac zaposlen na francuskoj radio postaji predložio cjelonoćnu proslavu prvog ljetnog solsticja.
 
Pet godina kasnije ovu ideju je kao praksu usvojio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang i prvi Fête de la Musique održan je 21. lipnja 1982. u Francuskoj. Ono što je trebalo biti malo lokalno slavlje eksplodiralo je i evoluiralo u proslave koje se održavaju kroz 460 radova u 110 zemalja svijeta posijanih po svim kontinentima lopte.

alt

 
21. lipnja tako osim službenog nadolaska kalendarskog ljeta postaje dan u kojem sa gradskih pozornica i trgova diljem planete trešte koncerti profesionalnih i amaterskih glazbenika. Ne bi bilo na odmet zapiknuti još nekoliko ovakvih dana kroz godinu kako bi se podsjetili da svim kuca isto srce u grudima.
 
Za sve vas koji ste baš nabrijani da biste proslavili ovaj dan u masi rasplesanih tijela kako i priliči imamo nekoliko prijedloga. Mogli biste skoknuti u zagrebačku Jankomirsku šumu na 10 godišnjicu Oddvoda, možda potrpati ekipu u auto i navratiti u Kalypso na Incognito Summer opening ili pak u Splitsku O'Haru u kojo Family Grooves pleše s Riva Starrom od 23 sata. Detalje potražite u Kalendaru KS.
 
brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 2