Skip to main content
  • alt
  • 19.04.2014.

Svjetski dan prodavaonica ploča

Uz više od 600 ekskluzivnih i limitiranih vinilnih izdanja te niz zbivanja danas se diljem svijeta obilježava Record Store Day, odnosno Svjetski dan prodavaonica ploča.

 
RSD je prvi puta obilježen 2007. godine i otada je praznik za sve nezavisne prodavače glazbenih ploča i sve fanove koji se na taj dan okupljaju kako bi slavili glazbenu umjetnost, kulturu slušanja i legendarni  vinil/ ploču/ LP. Svjetskom se slavlju pridružuje i Hrvatska, a ambasadorsku dužnost u Hrvatskoj ove je godine preuzeo glazbenik i strastveni ljubitelj vinila Damir Urban koji poziva ljude da se prisjete onih ‘predempetriovskih’ vremena. “U ovoj brzini, u ovom vremenu glupih i nepotrebnih informacija, ploče su mi pravi ritual’, kaže Urban i dodaje da kao što ljudi idu na yogu, kao što idu na gimnastiku ili šetaju uz more, tako on ima svojih sat vremena za sebe i ono što sluša.
{youtube}hBRJnAGi-bc{/youtube}
 
Akcija se održava uz potporu Hrvatske diskografske udruge(HDU), koja želi podsjetiti hrvatsku publiku na dobar osjećaj koji donosi glazba. ‘Domaće diskografske kuće ne samo da prate svjetske trendove, već ih i nameću, pa tako ove godine proširujemo zajedničku prezentaciju Dana prodavaonica ploča. Svatko od nas predstavit će novitete i izvođače koji trenutno imaju što za reći, a dobro osmišljenim projektima i iznenađenjima dodatno ćemo pojačati dobre vibracije, izjavio je predsjednik HDU-a Želimir Babogredac.
{youtube}8e78UiT54rQ{/youtube}
 
Tako vas u zagrebačkom Dallas Music Shopu očekuju glasna tribina o vrijednosti vilnila i neraskidivoj ljubavi čovjeka i njegovih ploča, svirka benda ### i druženje s članovima benda True Widow. U Rijeci se, pak, održava Pravi mali festival, a sviraju Marinada, RI Čke, Krešo i Kisele Kiše i Gerila. U Splitu nastupaju New Gondoliers, u Šibeniku Diskodelija, u Rovinju LightLighters, a u Zadru Paperblast. U Aquarius Music Shopu u Zagrebu Nina Romić imat će promociju svog novog albuma, a nakon nje posjetitelji će moći poslušati Generala Wooa i zagrebački funk/hip-hop band Straight Outta Frigde. Dunja Knebl & Kololira, Filip Fantoni i Matija Cvek održat će akustične mini koncerte u dućanu Dancing Bear u Zagrebu, a za one željne malo žešće svirke tu je nastup benda Adastra u zagrebačkom dućanu Croatia Recordsa. Naravno, osim koncerata, u dućanima diljem Hrvatske dočekat će vas popusti, veliki izbor raritetnih, limitiranih i nikad objavljenih vinila, nasmijani prodavači te kojekakva druga iznenađenja. Sve ostale potražite na FB stranici Record Store Day Hrvatska.
{youtube}6d4wBCADxZo{/youtube}
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2