Skip to main content
  • 10.12.2016.

Svjetski dan techna!

Za sve oni koji ne znaju i koji nisu u kuži, nema razloga da vam bude krivo jer još nije prekasno da se proslavi.

 
Sve stvari koje su dovoljno važne žrvnju kolektivne kulturalne identifikacije neminovno će dobiti dan u kojem ih se slavi i u kojem će te vile poštovanja podsjetiti da daš respekt onome što voliš na neki zajednički ili sasvim sebi svojstven način.
{youtube}GKEdgf7IDXE{/youtube}
 
Tako je 9. prosinca svojom zimskom oštrinom prikladan oštricama techno zvuka izniklog na ulicama sivog industrijskog grada koji je tražio svoj zvuk u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, da bi eksplodirao europskim kontinentom koncentričnim kružnicama. Igrom slučaja ovaj datum je ujedno i dan kada jedan član bellevilške trojke, Juan Atkins, puše svjećice sa svoje torte. Nove prakse niču i umiru na dnevnoj bazi, ali samo ponekad pojavi se jedna koja je sasvim metronomski prikladna za svoje vrijeme i na neki način hvata sve ono što se zaglavi u limbu između onoga što misliš i osjećaš i što je moguće izreći. 
{youtube}DwpedKWwS3w{/youtube}
 
U doba kada se tehnologija eksponencijalno ubrzano krenula kretati prema naprijed da bi kao digitalokrata pokorila sve ono ljudsko, kao spontani izraz nove generacije nastaje mašinska glazba koja neumornim ritmom, u prekrasnoj ironiji života, strojem stvorenim beatom poseže duboko u tvoju podljudsku animalnu prirodu. Techno je preuzeo ulogu koju je imao šamanski bubanj u plemenskom društvu, a ako si bio koji puta na partiju na kojem je sve bešavno sjelo na mjesto znaš trenutak o kojem govorimo – meta lingvistički tren u kojem postojiš samo ti, zvuk, mrak, svjetla i košmar tijela oko tebe, odvojeni i simultano povezani u istom ritmu.
{youtube}FO566BKY2Jc{/youtube}
 
Pa kako da dostojno proslaviš pitaš ti? Jednostavno se spremi i kreni tamo negdje van u potragu za podijem koji nosi dalje baklju neumornog beata, jedne tako bazične jednostavnosti koja je kroz desetljeća i različite estetske poglede na isto rodila nezamislivu kompleksnost i skalu žanrova koju nitko nije mogao očekivati dok su s prve skladbe sasvim novog zvuka počele vrtjeti po mračnim industrijskim pogonima i skladištima. Sretan vam techno dan, techno tjedan i techno život. Sve istine i bogatstva uglavnom su skrivene na otvorenom ako samo znaš gdje treba tražiti, pa svoju nađi noćas na nekom podiju grada u kojem te sudba zatekla. Daleko od svjetla, daleko od obveza, daleko od zahtjeva, neuroza i stresa postoji podij ne kojem mutiraš, slobodan od ikakvih očekivanja osim da se njišeš na podiju, postaješ nešto drugo! Nikada nisi više ti no kada u nedjeljnom jutru zatekneš svoj odraz u ogledalu!
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk