Skip to main content
  • 7.07.2017.

Techno kultura u Zurichu kao dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine

Kao bazična jedinka, čisto biološki usamljeni organizam bio bi sam i nemoćan. Priroda ti je stoga ustrojila mozak kao onaj koji ima mogućnost da uči, oponaša, prilagođava se i socijalizira. Kaznila je asocijalne nepreživljavanjem i nagradila one koji su shvatili da je lakše preživjeti u skupini nastavkom genetske loze.


No da bi živio u skupini, kako ne bi bio otok baš sam za sebe, potrebna je nadređena metastruktura i sustav koji ti omogućuje suživot i zajedničko uživanje u svim lijepim stvarima koje život nudi, pa tako kao druga koža, nakalemljena na ono banalno i biološko, nastaje viša sfera svega onoga što zoveš kultura. Kultura je mjesto zajedništva, sjecište interesa i ljubavi i ono u što se u konkretnom trenutku u vremenu ulažu energije kako bi raslo jer je njeno postojanje važno u kolektivnom nesvjesnom. Sve ono potisnuto vratit će se u jednom trenu kao simptom koji će se neprekidno pravilno ponavljati kao val u pokušaju razrješenja traume.

U pravo vrijeme na pravom mjestu na ivici globalnog previranja i gaza u elektroničko, istodobno uzbuđujuće i zastrašujuće javila se tako mašinska glazba koja savršeno sabija i egzorcira energije nakupljene u novoj etapi – techno.

Pa sada kao dio švicarskog obraza pred UNESCO-m Zürich je zahvalio ritmičkoj moći techna i neprekidno rastućoj techno kulturi nagrađujući je naljepnicom "nematerijalnog kulturnog naslijeđa" pridružujući se tako listi kulturalno značajnih tradicija unutar država članica. Kako stara priča kaže, svi mi u sebi nosimo dva vuka i raste onaj kojega hraniš. Dobre stvari su ovdje da se hrane i rastu, priznanje značajne jedne kulturalne prakse ne čini je ništa manje underground jer ona i dalje nastavlja nicati iz jednakih kreativnih pobuda.

Walter Leimgruber, član odbora za uvjeravanje i profesor kulturalnih studija na sveučilištu u Baselu, objasnio je: "Razvoj techno kulture u Zürichu, sa Street Parade-om i vrlo distinktivnom klupskom scenom, Zürichu podaruje mladenački, otvoren i hedonistički internacionalni ugled."

U slučaju onoga što je počelo kao kontrakultura, techno je slijedio uvriježenu putanju svih velikih stvari prolazeći sve faze procesa odrastanja u punokrvni socio-kulturni fenomen. Možda je rečenicu izgovorio Ghandi, ali je višestruko primjenjiva – Prvo te ignoriraju, tada ti se smiju, zatim se bore s tobom i onda pobijediš! Pa s ovom techno pobjedom želimo vam sretno jutro petka.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2