Baner

Techno turizam - top 10 najrave destinacija 2017.

Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Sada fino otiđi do ormara, zapikni se unutra, pročačkaj duboko i baš tamo prije Narnije izvadi onaj veliki kofer i pozdravi na dnu mu stacioniranu putovnicu.

 
Zašto? Zato jer si vidio naslov i zato što je unutra niknula klica znatiželje, avanturizma i želje za još neistraženim svjetskim podijima. Stoga, od Rusije, preko Srbije, do Južne Amerike, donosimo top 10 novih mjesta koja se trebaju naći na clubbing listi rave kozmopolita. Pa kaže:
 
Kijev, Ukraina
 
Dok veliki istočno-europski gradovi privlače mora ljudi internacionalnim imenima Kijev je mjesto s mnogo ekipa, umjetnika i klubova koji grade scenu bez velikih internacionalaca na lineupima - jer nisu potrebni i jer publika svakoga vikenda izlazi na podije u podršku svojima. Pa ako imaš neki mutni plan uskoro do Ukrajine preporučujemo Stricha Festival 2017., 24 sata glazbe u Closer klubu u Kievu.

 
Moskva, Rusija
 
Nakon što su ruske vlasti prethodne godine zatvorile Outline Festival samo nekoliko sati prije početka pod sumnjivim okolnostima scena u Moskvi operira diskretno i ispod radara, pa ćeš za najbolje lokacije saznati tek kada se tamo zatekneš. Rusija pod opresijom institucija ipak uzgaja bogatu house i techno scenu i stvara i globalna imena kao što su NIna Kraviz i Philipp Gorbachev.
 
Mexico City, Mexico
 
Mexico City se mijenja  kako je jedan dio mladik kreativaca odustao od mainstream kulture i krenuo otvarati vlastite lokacije na kojima buja undergorund. Jedan od ovakvih je, pomalo na punk estetiku orijentiran, NAAFI kolektiv ili eksperimentalni umjetnici kao AAA i techno umjetnici poput Demina Lichta koji je napisao esej o usponu techno-feminizma u Mexicu.
 
Leipzig, Njemačka
 
Leipzig je grad koji u posljednje vrijeme ima jednu od najobečavajućih party scena sagrađenu na nasljeđu institucija koje su se borile protiv autoriteta kao što su Conne Island i sjajne nove klubove, poput Institut für Zukunft, stvarajući nužnu infrastrukturu u potporu glazbenicima. Zanimljivo je da nećeš čuti mnogo techna i house jer se čitava jedna generacija mladih preorijentirala na istraživanje Jukea, bass glazbe i dancehall-a.

 
Lisabon, Portugal
 
Povijesni grad s toplom klimom, vizualno impresivan i s prilično prihvatljivim cijenama za turiste. U posljednjih nekoliko godina Prinicipé Discos kolektiv uvelike je odgovoran za rast jedne nove scene dok je Lux klub postao sve impresivnije zdanje u očima plesne javnosti. Velike stvari čekaju ravere na periferiji Lisabona  - kako je napomenuo DJ Marfox.
 
Beograd, Srbija
 
Samo mali skok preko granice i u prisustvu si jedne od zanimljivijih europskih scena čija kultura je krenula rasti na stupovima Industrie - kluba s kapacitetom od 400 duša ispod knjižare- Zatvorio se 1999. i postavio temelje za scenu koja postoji danas. Beograd je prije svega žedan techna i glavni Drugstore ne može utažiti glad svima pa se viškovi prelijevaju po mnogi lokalnim manjim mjestima.
 
Bogota, Kolumbija
 
Južna Ameria nudi mnogo party mjesta. Buenos Aires je tako nedavno postao lokacija posvete Tresoru, a domaći se uglavnom orijentiraju na minimal. Techno pokreti bujaju u Santiagu Chile i Montevidu u Urugvaju, čiji DJ-is e povezuju s istomišljenicima Berlinu, Frankfurtu i Rumunjskoj. No Bogotá je specifična po balansu domaćih talenata kao Downpitch Recordings grupa i uvozu stranih imena poput Palms Trax, Discwoman i Anthony Naples na lineupe. Zateknu li te puti u Kolumbiji nepropustljivi klubovi su Baum, Billares Londres i Video Club.
 
Varšava, Poljska
 
Varšava je mjesto razvoja najbogatije scene u Poljskoj. Ujedinjuje velike evente, eksperimentalni techno i fenomenalne aftere. Zdrava umjetnička scena ujedno izaziva i uvriježene ukuse konzervativnog house i techna na koji si navikao s potpunim dekonstrukcijama klupskog zvuka.
 
Bristol, Engleska
 
Bristol im nasljeđe dubstepa i mnogo prihvatljivije cijene no londonska prijestolnica čime stvara snažnu clubbing scenu glazbeno opsjednutih pa je to mjesto s kojeg kreću umjetnici poput Killing Sound i Shanti Celeste, festival Simple Things i Idle Hands trgovina pločama/label.
 
Tbilisi, Georgia
 
Tbilisi je privukao mnogo pažnje prethodne godine zbog noćnog kluba Bassiani koji je u tisku, video dokumentarcima i zdušnim pohvalame umjetnika poput NIne Kraviz sve interesantnija lokacija koje ima genijalni soundsystem i atmosferu koju ćeš naći rijetko gdje drugdje. Za sada ćete u Bassianiju uglavnom hvatati globalna imena no lokalni talenti rasipani su po mnogostrukim klubovima o gradu.
 
Techno turizam - top 10 najrave destinacija 2017.