Skip to main content
  • 6.02.2024.

Tjedan u Petom Kupeu: Danilo Plessow, legende domaće scene i povratak nagrađenog programa Locco Motion

Uzbudljiv tjedan u Petom Kupeu donosi čak tri programa, a prvi je na rasporedu već večeras.

Piše: 

Lokomotiva s kompozicijom najbolje live muzike ponovno vozi!

U utorak 6. veljače, vraća se Locco Motion Session koji se pokazao kao mjesto glazbenog stvaranja i okupljanja sladokusaca. Potvrdila je to i posljednja dodjela Ambasadora na kojoj je ovaj program sjajne improvizacije u izvedbi vodećih domaćih instrumentalista nagrađen kao najbolja nova klupska večer.

U prvom ovogodišnjem izdanju nastupaju omiljeni Replikanti, poznati po posebnom klupskom i plesnom izričaju. Puno fine improvizacije uz uranjanje u techno, house, breakbeat, dub atmosferu i eksperiment jamči space postava: Janko Novoselić na bubnjevima, Hrvoje Galler na klavijaturama i Goran Delač na bas gitari.

Iako se radi o svirci baziranoj na improvizaciji, u posljednje vrijeme Replikanti su malo više zagrizli u konkretne kompozicije i poneku obradu klupske elektroničke glazbe. U svakom slučaju, uvijek pomalo plesno, psihodelično i neočekivano

FB EVENT: Locco Motion Session w/ Replikanti

Petak uz veterane domaće scene – Fri (aka Frajman), Kiki, M.I.L.E

Živimo u svijetu velikog izbora nove glazbe, izvođača i DJ-a, no posebno poštovanje postoji prema onima koji su stvarali scenu od samih početaka. Stoga u petak 9. veljače, u Peti Kupe stižu veterani Fri (ranije poznatiji kao Frajman), Kiki i M.I.L.E.

Kiki i Frajman stasali su na Radiju 101 gdje su kao pioniri postavili temelje sceni kultnom emisijom o elektroničkoj glazbi Deep FM. Već krajem 1992. godine pokreću klupsku večer Sabotage u Aquariusu, koja je kasnije promijenila ime u Loops. U sklopu te večeri koja je širila vidike rejverima, ugostili su brojna svjetski poznata imena kao što su Jeff Mills, Derrick May, Sven Väth i Richie Hawtin.

Gotovo da i nema velikog partyja, kao ni domaćeg kluba, u kojem Kiki i Frajman nisu nastupili, a poseban pečat ostavili su i kasnijim programom Stereo Studio s Marijanom Felverom. Zbog svoje uloge, entuzijazma, ali i sjajne tehnike u setovima, brzo su dobili status najcjenjenijih domaćih DJ-a, kojeg su, po mnogima, zadržali i do danas.

Prvo kao plesač, a onda i kao tragač za dobrom muzikom, na sceni se pojavio i M.I.L.E. koji se za pultom našao potkraj 90-ih. I otad svira na svim mogućim mjestima: klubovima, barovima, festivalima, restoranima, brodovima, muzejima, tvornicama, šumama, planinama, rijekama i plažama… Zvuk mu se može opisati kao šarena eklektična organska bomba zvuka prikladna za svaki trenutak. Čuju se tu house, downbeat, chill rave, psy dub glitch, electro blues, nu disco, nu funk, afrobeat, funky breaks, etno fusion, dub, nevergreens i još mnogo slatkiša…

FB EVENT: A Night with Fri (aka Frajman), Kiki, M.I.L.E.

U subotu se vraća glazbeni genijalac Danilo Plessow poznatiji kao Motor City Drum Ensemble

Nije mu stalo biti u trendu ni ispunjavati očekivanja. Sve što želi je stvoriti okruženje u kojem će bez smetnji, na gotovo spiritualan način, stvarati muziku. Čarobnjak iza gramofona, izvrstan poznavatelj glazbe, ali nadasve utjecajan DJ i producent – Danilo Plessow vraća se u subotu 10. veljače u Peti Kupe na novi Discoton!

Kao jedna od najintrigantnijih osobnosti suvremene elektroničke glazbe, Plessow je u dvadesetak godina objavljivao pod raznim aliasima muziku u raznim stilovima – u rasponu od ambienta preko broken beata i housea do techna, no najpoznatiji je po projektu Motor City Drum Ensemble.

U svojim nastupima vodi publiku na putovanje kroz soul, disco, house, jazz ili čak u karipski zvuk 80- ih, no ne želi se nazivati predstavnikom bilo kojeg žanra. Muziku voli otkrivati nasumično, u dućanima s pomiješanim kutijama ploča, birajući pomalo iz svakog žanra, a takav duh nastoji zadržati i u svojim setovima.

U takvom pristupu pomoći će mu na predstojećem Discotonu domaći dečki Ilija Rudman i Antonio Zuza.

FB EVENT: Discoton w/ Danilo Plessow (MCDE), Antonio Zuza, Ilija Rudman

Ulaznice za sva događanja u Petom Kupeu su dostupna kroz sustav Entrio.

dobar house desktiop
sonus 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju